Автор
Ева Григорова

Арнолд Шварценегер разкри, че се е подложил на операция на сърцето

Арнолд Шварценегер разкри, че се е наложило да се подложи на поставяне на пейсмейкър. 76-годишният Арнолд, чийто живот и кариера са белязани от преодоляване на огромни предизвикателства, се сблъсква с още едно препятствие поради вродено сърдечно заболяване, което налага тази медицинска интервенция.

Актьорът е роден с бикуспидна аортна клапа, състояние, което трагично отне живота на майка му и баба му. В откровено споделяне в своя подкаст Arnold's Pump Club Арнолд разкри: „Миналия понеделник претърпях операция, за да стана малко повече машина: получих пейсмейкър.“

Сериозната операция не помрачи духа му, нито пък го накара да намали темпото. В петък Арнолд вече присъстваше на голямо екологично събитие с Джейн Фонда, демонстрирайки забележителното си възстановяване и устойчивост.

Историята на Арнолд със сърдечни операции датира от 1997 г., когато той за първи път претърпя операция на отворено сърце за замяна на дефектна аортна клапа. Последващите операции през 2018 г. и по-късните години бяха наложени от дегенерация на заменени клапи и усложнения от предишни операции.

Последната операция се наложила поради наличието на неправилен сърдечен ритъм, състояние, което Арнолд наблюдавал отблизо със своя медицински екип.

Разсъждавайки върху решението си да се подложи на процедурата за поставяне на пейсмейкър, Арнолд обясни, че то се основава на мнението на професионален медицински екип. „Те също така ме посъветваха, че е време да премина през това, защото някои белези от предишната ми операция бяха направили сърдечния ми ритъм неравномерен“, разказа Арнолд, подчертавайки колко е важно да се вслушваме в медицинските съвети и да останем бдителни за здравето си.