Автор
Антония Михайлова

Великолепната Мехрибиан Алиева: Първата дама на Азербайджан, която и на 60 г. остави всички без дъх

На 8 май президентът Румен Радев бе на официално посещение в Азербайджан по покана на президента на страната – Илхам Алиев. Държавният глава бе посрещнат с официална церемония в резиденция "Загулба" в Баку от своя колега и съпругата му Мехрибан Алиева. Румен Радев също бе придружен от своята съпруга – Десислава Радева.

Акцент на визитата на българския държавен глава е укрепването и задълбочаването на стратегическото партньорство и двустранно сътрудничество в сфери от взаимен интерес, сред които енергетиката, икономиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма.

View post on Instagram
 

Интересът на медиите обаче бе прикован от азербайджанската първа дама, която въпреки своите 60 години, изглеждаше зашеметяващо.

Хубавата Мехрибиан открадна вниманието на зрители и коментатори с безупречния си чар и неувяхваща красота. Дори и тъмните ѝ очила не попречиха на Алиева за пореден път да предизвиква възхита и удивление от начина, по който изглежда.

View post on Instagram
 

Съпругата на президента на Азербайджан не е непознато име в страната ни. През 2016 г. тя стана почетен гражданин на Велико Търново, почетен доктор на ВТУ и получи звание "Доктор Хонорис кауза".

Причината - оглавяваната от нея организация "Гейдар Алиев" даде пари за възстановяване на Трапезица. Затова е известна у нас и като „дарителката на Трапезица“. В родината си обаче я наричат „Великолепната“. И има защо.

View post on Instagram
 

Коя е Мехрибиан Алиева

Блестящият жизнен път на първата дама на Азербайджан (вицепрезидент на страната от 2017 г. и президент на фондация „Гейдар Алиев“) е пример за подражание и истинско вдъхновение за сънародниците си.

Дори и името ѝ може да каже много. От персийски Мехрибан се превежда като "мил, милостив, състрадателен, любящ".

View post on Instagram
 

Родена е на 26 август 1964 г. като Мехрибиан Пашаева в една от най-влиятелните фамилии в родината си. Редица членове на семейството ѝ заемат висши позиции в управлението и в научната сфера. Баща ѝ Ариф Пашаев командва Националната авиационна академия. Чичо ѝ Хавиз Пашаев пък е първи посланик на страната в САЩ в продължение на 13 години и директор на Дипломатическата академия на Азербайджан.

Алиева завършва Медицински университет в Москва, където специализира офталмология. Научната ѝ дисертация е посветена на "Евтаназията и проблемът с хуманността в медицината". През 2005 г. влиза като депутат в парламента на Азербайджан, а през 2009 г. получава наградата за най-активен народен избраник.

View post on Instagram
 

През 2015 г., "Великолепната" Мехрибиан оглавява и организацията на т. нар. "Първи европейски игри" - мини олимпиада с участието на отбори от Европа. Церемонията по откриването събира на трибуните в Баку руския президент Владимир Путин, турския – Реджеп Тайип Ердоган, беларуския - Александър Лукашенко, както и премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта.

Тогава появата на Мехрибиан Алиева е като същинска сензация. Магнетичната ѝ осанка и харизма не остават равнодушни нито медиите, нито сънародниците ѝ. Нейният стил и вкус към облеклото става редовна тема на обсъждане от страна на журналисти и модни критици.

Алиева оглавява и най-голямата неправителствена организация в родината ѝ (от 2004 г.). Фондацията носи името на свекър ѝ и несменяем президент на страната до 2003 г., когато умира – Гейдар Алиев.

След смъртта на Гейдар Алиев поста заема синът му Илхам, за когото Мехрибиан се омъжва през 1983 г. Двамата имат три деца, отдавна поели по свой път: две дъщери – Лейла и Арзу, и син – Гейдар.

Мехрибан Алиева (дясно) и дъщеря ѝ Лейла Алиева на изложбата Fly to Baku в хотел Salomon de Rothschild на 11 април 2012 г. в Париж, Франция
Мехрибан Алиева (дясно) и дъщеря ѝ Лейла Алиева на изложбата Fly to Baku в хотел Salomon de Rothschild на 11 април 2012 г. в Париж, Франция
Блудница или жена на Исус: Истината за личността на Мария Магдалена
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Блудница или жена на Исус: Истината за личността на Мария Магдалена

Автор Антония Михайлова

Мехрибиан Алиева е и посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО). Освен това е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен ѝ от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието". Именно покрай ЮНЕСКО името ѝ става разпознаваемо у нас още веднъж. Тя връчва на Алиева едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО - медалът на Моцарт, и организира изложба в централата на организацията в Париж, озаглавена "Азербайджан – Страната на толерантността".

Мехрибиан Алиева може да се похвали и с профил в социалните мрежи, който е старателно поддържан и има завиден брой последователи - близо 100 хил. в Инстаграм. В него последователите имат възможност да следят всеки неин ход и изява както на политическата, така и на културната и социална сцена на Азербайджан.