Автор
Пепа Попова - Пепита

Yseult на филмовия фестивал в Кан 2024 г. по-шик от всякога с New Look на Dior от 1947 г.

След 75 години сакото Bar и New Look визията на Christian Dior все още са революционни като първия ден. Родено през 1947 г., емблематичното сако се завърна на червения килим в Кан през 2019 г. с Ел Фанинг, а тази година се появи като символ на новото заедно с Yseult.

На върха на елегантността френската певица се разходи по Кроазет в третия ден от 77-ото издание на филмовия фестивал в Кан по случай премиерата на „Мегалополис“ от Франсис Форд Копола – който получи 10-минутни овации – с Адам Драйвър и Натали Еманюел (която помним от „Игра на тронове“).

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Певицата, позирайки, за да пресъздаде фотографията на Уили Мейвалд от 50-те години на миналия век, представи известната визия, която промени хода на модната история по ненадминат начин. Двуцветното облекло, съставено от бяло сако Bar, създадено от Maison Dior в комбинация с черна копринена плисирана пол, отново успешно показа контраста на текстури и цветове и на динамичното измерение на цялата визия.

Що се отнася до аксесоарите, певицата заложи на ултра-шик XXL очарователна шапка от Stephen Jones в рафия и кожени ръкавици. Дори обувките бяха  в стила на модната къща.  Цялостният стайлинг на pевицата  бе поверен на Джонатан Хюге.

Можем смело да завим, че в тандем двамата са се справили повече от успешно.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images
View post on Instagram
 

Кога е създаден New Look?

На 16 декември 1946 г. Кристиан Диор основава своята модна къща на Avenue Montaigne 30 в Париж. За по-малко от 3 месеца дизайнерът разработва колекция, която променя завинаги женската мода: New Look.

На 12 февруари 1947 г. Кристиан Диор представя своята идея за мода с колекцията Пролет/Лято - 90 визии, които оставят присъстващите без думи. Всичко се променя с тази колекция - женското тяло най-накрая е оценено, жената - овластена. Двете линии, представени в колекцията, наречени “Corolle” и “En Huit” имат много разпознаваеми елементи, втален корсаж с тясна талия (известната талия на оса) и широка пола, която подчертава извивките и оставя по-голямата част от краката открити. В края на шоуто журналистката Кармел Сноу заявява: „Това е истинска революция, скъпи Кристиан! Дрехите ти имат толкова нов вид." Така се ражда израза "New look".

View post on Instagram