Автор
Woman.bg

Екосистемна Европа през обектива: Фотоизложба на Моста на влюбените

Учени от цяла Европа откриха фотоизложба за наука и климатични промени на Моста на влюбените в София на 6 юни.

Тя ще продължи до 18 юни и представя 58 снимки, илюстриращи работата на Европейската научна инфраструктура за дългосрочни екосистемни изследвания (eLTER).

Евгени Димитров от агенция БУЛФОТО и Калоян Константинов от издателство ПЕНСОФТ подготвят изложбата в продължение на половин година. В рамките на 88 дни екипът е посетил над 30 научни станции в 23 държави и е създал близо 3000 снимки и 50 видеа.

Снимките са придружени от описание на всяка национална мрежа и станция, подчертавайки важността на научната дейност на eLTER за Европа и света. Изложбата цели да запознае жителите и гостите на София с работата на една от най-големите европейски научни инфраструктури.

Изложбата е част от събитията, съпровождащи годишната среща на националните мрежи на eLTER, която се провежда между 3 и 7 юни в София, организирана от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и издателство "Пенсофт". На срещата присъстват близо 100 учени от 26 eLTER държави.

eLTER обхваща около 600 научни станции и платформи в 26 държави в Европа и Израел, включително България, 114 университети, научни институти и академии. Тя предоставя хармонизирани и стандартизирани данни, услуги и обучения, полезни за законодателите, експертите, бизнеса и гражданите в търсенето на устойчиви решения на големите обществени предизвикателства като климатичните промени, загубата на биоразнообразие и замърсяването.Партньор на изложбата е Столична община през Дирекция Култура.