Автор
Ева Лъчезарова

Насладете се на слънцето по безопасен начин: Вашият летен наръчник за грижа за кожата и косата

Ето че дойде най-дългоочакваното време от годината, а топлите лъчи вече ни подканват навън, за да се насладим на слънчевите дни и плажните забавления. Въпреки това е важно да не забравяме, че докато слънцето ни осигурява необходимия витамин D и естествен блясък и загар, то също така крие рискове за нашата кожа и коса. За да се насладите на лятото безопасно, създадохме кратък и изчерпателен наръчник, от който можете да научите как да защитите кожата и косата си от слънцето, за да се възползвате максимално от летните дни и да запазите оптималното си здраве едновременно.

Значението на слънцезащитата

Слънцезащитата е от съществено значение за предотвратяване на рак на кожата, преждевременно стареене и слънчеви изгаряния. Ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето могат да увредят ДНК в клетките на кожата, водейки до дългосрочни кожни проблеми. Независимо дали отивате на плажа, в парка или просто вършите ежедневните си задачи, включването на слънцезащита в ежедневната си рутина е изключително важно и не бива да се пропуска.

Ето и няколко практични съвета за грижа за кожата преди, по време на и след плажа:

Преди плаж:

Нанесете слънцезащитен крем: Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем с минимум SPF30 около 30 минути преди да се насладите на плажните забавления. Не забравяйте области като ушите, шията и краката.

Хидратация: Пийте много вода, за да поддържате кожата си хидратирана отвътре.

Защитно облекло: Носете шапка с широка периферия и слънчеви очила с UV-защита.

По време на плажа:

Повторно нанасяне на слънцезащитен крем: Нанасяйте повторно слънцезащитен крем на всеки два часа и веднага след плуване, или обилно изпотяване.

Търсете сянка: Почивайте си под чадъра, особено между 10:00 и 16:00 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни.

Защитете устните си: Използвайте балсам за устни с SPF, за да ги предпазите от изгаряне.

След плажа:

Изплакване: Вземете душ, за да отмиете солта, пясъка и остатъците от слънцезащитния крем.

Хидратиране: Нанесете хидратиращ крем, за да възстановите влагата и да успокоите кожата си.

За съжаление дните на плажа биха могли да навредят и на косата ви, ако не сте внимателни. Комбинацията от слънце, солена вода и/или хлор може да доведе до сухота, увреждане и избледняване на цвета ѝ. Ето как можете да избегнете тези неприятности:

Защита преди плажа

Хидратиране на косата: Използвайте подходящ дълбоко хидратиращ балсам ден преди да отидете на плаж. Това ще подготви косата ви за предизвикателствата на плажа и слънцето.

Шапки и шалове: Носете шапка с широка периферия или стилен шал, за да блокирате слънцето физически. Това не само защитава косата ви, но и добавя приятен акцент към плажната ви визия.

По време на плаж

Изплакване със свежа вода: Преди да се потопите в морето или басейна, изплакнете косата си с чиста вода. Мократа коса абсорбира по-малко сол и хлор, което намалява увреждането.

Кокове и плитки: Изберете прически, които могат да защитят косата ви допълнително като кокове, плитки или опашки.

Сушене на слънце: Оставете косата си да изсъхне естествено на въздух. По време на лятната си ваканция по-добре избягвайте използването на преси за стилизиране, тъй като те могат допълнително да увредят косата, която вече е била изложена на слънце.

Неизменна част от нашия летен наръчник е и специалната селекция слънцезащитни продукти с предложенията на dm, от която можете да се вдъхновите в следващите редове:

SUNDANCE Матиращ слънцезащитен флуид за лице и деколте със SPF50

Матиращият слънцезащитен флуид е специално създаден за лице и деколте. Благодарение на високия си слънцезащитен фактор, той осигурява оптимална защита срещу UVA и UVB лъчите. Хидратиращата формула поддържа кожата подхранена до 48 часа, а освен това е и водоустойчива за допълнително удобство.

SUNDANCE Слънцезащитен флуид против стареене със SPF50

Слънцезащитният анти-ейдж флуид SUNDANCE със SPF50 предоставя надеждна защита за чувствителните зони на лицето. Той е водоустойчив и съдържа хиалуронова киселина и Q10, които осигуряват интензивна хидратация и повече еластичност за период до 48 часа. Бързопопиващата формула с матиращ ефект е перфектна за лицето и деколтето. При редовна употреба, веган флуидът може да помогне за предотвратяването на преждевременното стареене на кожата, причинено от слънцето.

SUNDANCE Комбинирана слънцезащита - крем и стик за устни със SPF50

Sundance крем и стик за устни представлява комбинация от крем за лице и стик-балсам за устни, съчетани компактно в един продукт. С високия си слънцезащитен фактор (SPF50+), той осигурява надеждна защита от вредните UVA и UVB лъчи. Кремът е водоустойчив и не оставя мазен филм, предпазвайки кожата от преждевременно стареене, докато балсамът дълготрайно хидратира и омекотява устните.

SUNDANCE Слънцезащитен крем-гел MED Ultra Sensitiv със SPF50+

SUNDANCE MED Ultra Sensitiv със SPF50+ е специално разработен слънцезащитен гел-крем за чувствителна кожа. С надеждна UVA/UVB защита и водоустойчива формула, той предлага идеалната грижа за вашата кожа. Без ароматизатори и мазнини, той е подходящ за кожа, склонна към алергии. Леката текстура на крем-гела се абсорбира бързо и незабавно предоставя защита след нанасяне. Освен това хидратира кожата до 24 часа, гарантирайки безгрижно лято без слънчево изгаряне и кожни раздразнения.

sundance Слънцезащитно мляко със SPF50 в мини размер 30 ml

Слънцезащитното мляко със SPF50 на SUNDANCE е вашето надеждно средство за защита от слънчево изгаряне. То има специална формула, която предотвратява преждевременното стареене на кожата и пигментните петна при редовна употреба. С мигновено действие след нанасяне, млякото предпазва от изсушаване на кожата, осигурява хидратация до 24 часа и намалява риска от кожни раздразнения. Млякото е в компактна опаковка, удобна за пътуване и носене в чантата за подновяване на слънцезащитата в течение на деня - перфектният спътник за вашите приключения на открито.

Balea After Sun Душ гел за след слънце

Душ гелът за след слънце от Balea е нещо, което определено не трябва да пропускате в багажа си за море. Той не само осигурява приятно охлаждащо усещане след излагане на слънце, но и ефективно премахва остатъците от слънцезащитни продукти, хлор и солена вода, предпазвайки кожата от изсушаване. Неговата нежна формула е подходяща за всеки тип кожа, включително и чувствителната.

SUNDANCE After Sun Лосион за след слънце

Обогатен с алое вера и пантенол, той успокоява и хидратира кожата, правейки я мека и гладка. Бързоабсорбиращата му формула попива моментално, без да оставя мазни следи. Възстановете кожата си и се наслаждавайте на усещането за хидратация до 48 часа след нанасяне.

SUNDANCE After Sun Маска за лице след слънце

Маската съдържа хиалуронова киселина и осигурява интензивна хидратация до 48 часа, възстановявайки естествения баланс на кожата. Обогатена е с алое вера и глицерин, а нейната формула успокоява кожата. Бързоабсорбиращата се текстура не оставя мазни петна и не съдържа микропластмаса.

SUNDANCE After Sun Лосион за след слънце Golden Glow

Подхранващото масло за тяло SUNDANCE After Sun Golden Glow съдържа сусамово масло, което осигурява омекотяващо действие и поддържа естествения тен на кожата. Неговата формула придава деликатен блясък, като в същото време оставя аромат, който ви носи спомени за лятото, слънцето и плажа.

Независимо дали сте на плажа, в парка или просто излизате на разходка, слънцезащитните продукти на dm ще ви осигурят дълготрайна защита и усещането за спокойствие под слънцето. За осма поредна година dm България ще подкрепи фондация „Живот със Синдром на Даун“ с дарителска кампания, която се провежда онлайн, в Моят dm-App и във всички dm магазини от 01.05. до 31.08.2024 година. За всеки купен слънцезащитен продукт с марка SUNDANCE dm ще дарят 0,15 лв. на фондацията. Средствата ще се използват за финансирането на различни дейности като адаптирано плуване, арт терапия, музикотерапия, пиано и тенис за деца със Синдром на Даун. Така ще имате възможност да подкрепите „слънчевите деца“ чрез своите покупки!

Напомняния за вашето здраве

Лятото безспорно е сезон на радост и забавления, но също така е важно да не забравяме да бъдем внимателни и отговорни към нашето здраве. Докато се наслаждавате на слънчевите дни и дългите топли вечери, е от съществено значение да не забравяте грижата за своето здраве. Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат да го поддържате в добро състояние през летния сезон:

Редовни прегледи: Записвайте се за редовни прегледи при дерматолог, за да следите здравето на кожата си.

Самостоятелно изследване на бенки: Редовно проверявайте кожата си за нови бенки или промени в съществуващите вече. Ранното откриване на рак на кожата може да е от жизненоважно значение.

Хидратация и хранене: Пийте много вода и се хранете балансирано, като приемате храни, богати на антиоксиданти, за да поддържате кожата си здрава отвътре навън.

Балансът между насладата от летния сезон и запазването на здравето е свързан с подготовка и подбора на правилните слънцезащитни продукти. Следвайки препоръките от нашия наръчник можете да се насладите изцяло на слънцето, като същевременно поддържате кожата, косата и цялостното си здраве в отлично състояние. Приятно и усмихнато лято!

(в материала има продуктово позициониране)