Автор
Антония Михайлова

Защита от зли сили или знак за принадлежност: Защо народът на чукчите татуирал децата си

В миналото татуировката изпълнявала значима роля в живота на чукчите - народ, обитаващ крайната североизточна част на Азия, най-северната част на Америка, а също и Гренландия, редом с коряките и ескимосите. Те са част от т. нар. арктическа раса, която влиза в голямата монголоидна раса.

За тях татуировките служели не само като украса, но и като вид амулет. Смятало се, че изрисуването им върху кожата още в ранна детска възраст, предпазва децата от болести и нещастия. Но с това предназначението на изображенията не се изчерпвало.

За момчетата татуировките били знак за доблест, отражение на техните подвизи. А за момичетата - защита от зли духове, както и символ на красота и женственост. Татуировките също така говорели и за принадлежност към конкретно семейство.

Защита от зли духове

Според чукчите татуировките имат силата да предпазват децата от нещастия. Те вярвали, че определени символи и шарки върху кожата имат способността да отблъскват негативната енергия и да предпазват детето от зли влияния.

Представителите на този народ рисували различни символи върху децата си в зависимост от пола, възрастта и социалния статус на детето. Например, момичетата са получавали татуировки на пубиса, лицето и ръцете, за да са красиви, но и да бъдат предпазени от болести. Те най-често получавали татуировки под формата на вертикални линии от двете страни на носа, както и линии на брадичката. Изображенията при момчетата били разполагани по гърба, гърдите, раменете и коленете, за да им донесат сила и смелост.

Предаване на културно наследство

Чукотските татуировки били не само елемент на естетика и прогонване на злите сили, но и начин за предаване на културно наследство. Процесите на прилагането им над децата и спазването на всички традиции били внимателно обмисляни и спазвани.

Всеки модел и символ имал собствено значение и история, която се обяснявала на децата от най-ранна възраст.

Посвещаване в света на възрастните

Ритуалът за преминаване в зряла възраст е изпитание за най-издръжливите. На 6-годишна възраст чукчите започвали суровото обучение на момчета-воини. Според историците ритуалът на татуирането продължава да се практикува като архаична военна традиция, която чукчите, като част от канглите, са възприели от енисейските киргизи.

Ритуалът по рисуване по тялото позволявал на детето да се почувства част от своя народ и да придобие уважение към своите предци и култура.

Какви изображения рисували чукчите

За да се предпази дете със слаба имунна система от болести, върху бузите му се поставяли двойни кръгове. Ако пък искали едно момиче да има богато потомство в бъдеще, то получавало татуировка от три линии на бузите си. Момичетата се сдобивали и със сложни геометрични линии, нарисувани върху телата им. И то в големи количества. Смятало се, че в бъдеще това ще привлече в живота ѝ достоен съпруг.

За да защитят момчетата от завист и негативно влияние, родителите му правели татуировка под формата на две точки близо до устните.

Племето, в което гостите правят секс с домакинята
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Племето, в което гостите правят секс с домакинята

Билет за рая

Вярвало се още, че татуировките след смъртта можели да послужат като билет за рая. Ето защо чукчите били много загрижени за значението им. Понякога те рисували изключително фантастични модели, но можеха да се ограничат до по-семпли изображения като дъги, полуовали, елипси, решетки, квадрати, остриета и тризъбци.

Трудно е да се каже дали всичко това наистина е помогнало, но вярата в силата на татуировките е живяла дълго време в обществото на чукчите и продължава да живее до днес сред голяма част от тях.