Автор
Антония Михайлова

10-те вечни златни правила на д-р Спок за отглеждане на щастливо и здраво дете

Бенджамин Спок е американски педиатър, чиито идеи радикално променят отглеждането на децата в средата на 20 век. Книгата му The Common Sense Book of Baby and Child Care е публикувана през юли 1946 г. и се превръща в бестселър. Но най-интересното е, че 78 години след появата си той остава популярен.

Спок предлага революционни възпитателни методи за родителите. Вместо строгите правила, потискането на личността на детето и стриктното подчинение на по-възрастните, той поставя като приоритет свободата и уважението към личността на детето, топлите отношения между него и родителите му и развитието на индивидуалността.

С течение на времето много остарели практики и препоръки бяха опровергани не само от д-р Спок, но и от медицински и образователни изследвания. Това включва необходимостта от повиване, хранене на бебето по график и правила за въвеждане на допълнителни храни. Но повечето от тях все още остават актуални. И подходът, който насърчава родителите да се доверяват на собствените си инстинкти и да бъдат чувствителни към характеристиките на детето си, без да го сравняват с никого, сега е в основата на съвременните родителски методи.

Ето 10 важни правила от книгата на д-р Спок, които всеки родител или преподавател днес трябва да знае:

1. Уважавайте индивидуалността на детето си

Всяко дете е уникално, дори братята и сестрите. Всеки има свой темперамент, свои таланти и свое темпо на развитие. Разбира се, понякога поведението на детето може да бъде свързано с болест. Но в други случаи виждаме просто вариации на нормата и проява на индивидуалност.

Когато възпитават родителите, те трябва да се съсредоточат преди всичко върху личните характеристики на детето си. „В момента, в който дадеш на детето да разбере, че е най-изключителното създание на света, това подхранва духа му по същия начин, по който млякото подхранва тялото му“, казва лекарят.

2. Поддържайте контакт кожа до кожа

Според Спок прегръщането, галенето, държането и други видове физически контакт са много важни за развитието на детето. Прегръщайте децата си често, това им помага да се чувстват обичани и защитени.

Някои смятат, че д-р Спок се е противопоставил на кърменето и го е отъждествявал с изкуственото хранене. Това не е съвсем вярно. На първо място, той пише, че ако поради характеристиките на тялото, здравето и други обстоятелства майката не може да кърми бебето си, това не означава, че детето ще расте болно и нещастно.

Близкият контакт кожа до кожа може да компенсира липсата на кърмене или преждевременното спиране на кърменето. Например майка прегръща и гушка бебето си, като го храни от шише. „Една майка може да покаже своята преданост към детето си и да спечели доверието му по хиляди начини“, отбелязва д-р Спок.

3. Насърчавайте независимостта

Възпитайте детето си да се чувства способно да прави нещата само. Това допринася за развитието на самочувствие, а след това и на активна жизнена позиция. Децата обичат да имитират възрастните. Разбира се, интересно им е да се научат да се обличат или да почистват след себе си. Важно е само да поддържате интерес към тези дейности и когато бебето порасне, включете го в съвместни семейни дейности. Също така си струва да запомните, че чувството за отговорност при децата се развива постепенно и дори при тийнейджър е много по-малко, отколкото при възрастен.

Дисциплината трябва да стимулира самостоятелността и увереността на детето, а не да потиска инициативата му.

4. Отнасяйте се към детето си като към равен

Децата трябва да бъдат третирани като независими личности от раждането си, казва д-р Спок. Те заслужават същото уважение като възрастните. Това включва открита комуникация. И ако на 3-4 години детето все още не може рационално да разбере забраната или решението на възрастен, тогава е важно да общувате открито с по-голямо дете, обяснявайки правилата и решенията, извличайки последствията от действията си и давайки му правото да избира.

5. Не го принуждавайте да яде нещо, което не иска

Според Спок на децата трябва да се предлагат здравословни храни, но не и да се принуждават да ядат това, което не желаят. По този начин можете да избегнете както различни хранителни разстройства, така и отвращение към „здравословни“ храни. Детето само може да избере дали иска да опита даден продукт, кога и в какво количество. Ако развие неприязън към определена храна - било то овесена каша, или някакъв зеленчук - то може да мине без него няколко месеца. Това отлагане във времето на въпросния хранителен продукт ще даде възможност да детето да промени отношението си към него в положителна насока в бъдеще.

6. Преподавайте чрез кооперативни игри

Чрез играта децата учат социални умения, координация и творческо мислене. Съвместните игри с родителите са особено важни, но не е необходимо да им се налагат правила, особено на по-големите деца - те могат да играят по свой начин и да измислят много интересни правила. А простите играчки често са по-интересни за детето от скъпите и технологично напреднали - то разбира какво да прави с тях и използва въображението си.

7. Не изисквайте повече, отколкото възрастта позволява

В родителството е много важно да си последователен, да съчетаваш грижа, гъвкавост и постоянство. Но най-важното е да не изисквате от детето твърде рано да направи нещо, на което не е способно поради възрастта си.

Например, дете под три години все още не разбира логически аргументи. Ако искате да въведете някаква забрана - например, пипане на контакти - не е нужно да му обяснявате дълго какво и защо, просто трябва да го издърпате от опасното място или да създадете безопасна среда в аванс.

Друг момент е отношението към детската агресия. Агресията е нормална част от развитието, докато децата се учат да отстояват себе си и да изследват възможностите си. Важно е да приемете това поведение, но да го насочите в правилната посока в зависимост от възрастта.

Например, нормално е двегодишното дете да не може да споделя с другите деца и да реагира агресивно на тези, които му отнемат играчките. Безполезно е да му обяснявате каквото и да било, още по-малко да го насилвате - това само ще причини нараняване. Малко по-късно то ще се научи само ако му давате добър пример.

8. Общувайте и споделяйте опит с други родители

Родителите не трябва да се изолират, а напротив, полезно е активното общуване с други майки и бащи. Това ви позволява да намирате нови идеи и решения на образователни проблеми и да получавате подкрепа един от друг. Основното нещо е да не сравнявате децата си едно с друго и, разбира се, да не разказвате на детето си за „момичето на съседа, което вече може всичко“.

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери
МАМА И ДЕТЕ
Автор Ива Петрова

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Автор Ива Петрова

9. Не се страхувайте да правите грешки

Д-р Спок непрекъснато подчертава, че няма перфектни родители и че грешките в родителството са нормални. Важно е да се учим от тях и да вървим напред.

10. Не забравяйте, че родителството има тъмна страна

Всъщност Бенджамин Спок подкрепя много майки с призив за трезво отношение към майчинството. Да, новородените наистина изглеждат странно, а бебетата и по-големите деца понякога се държат отвратително. Напълно обяснимо е, че при една такава ситуация, майката ще спи малко, ще се чувства зле и ще се ядосва на бебето, казва Спок.

Важно е да не се обвинявате за негативните чувства, които понякога възникват към детето ви. Също така е нормално много майки да не изпитват незабавна привързаност към новороденото си - любовта идва с времето.

Спок също така съветва майките да търсят подкрепа от други родители, роднини или професионалисти, когато се чувстват претоварени или тревожни. Това е от полза както за тях, така и за децата.