Автор
Woman.bg

Жените и технологиите - една (поне) 200-годишна любовна история

Вълнуващата история на жените в технологиите е изпълнена с упоритост, борба за признание и иновации. От първата програмистка, носила рокля с кринолин, до днешните лидери в областта на изкуствения интелект и роботиката, жените са оставили своя траен отпечатък върху дигиталния свят. И любовта им към технологиите не спира да се развива, както показва и интересът към новата менторска програма на А1 – STEMFem Junior.

Но да се върнем 200 години назад, в семейството на писателя лорд Байрон. Той има една дъщеря - Ада. Обратно на традициите по онова време, тя не се задоволява само с това да се научи да шие и бродира, а от малка е запленена от логическите задачи и математическите уравнения. Ада впечатлява с ума си известния по онова време математик и изобретател Чарлз Бабидж, който ѝ той предлага да си сътрудничат по разработваната от него аналитична машина – предшественик на днешния компютър. Така тя създава алгоритъм за намиране на числата на Бернули по начин, който да бъде разчетен от машината, и полага основата за съвременните компютърни програми. Поради тази причина Ада Ловлейс е възприемана като първият компютърен програмист в света.

Също така впечатляваща е историята на изобретателката на техника за разпръскване на сигнал, на която е базирана Wi-Fi технологията. Става дума за актрисата (да, точно така, актрисата) Хеди Ламар, родена през 1914 година. Участва в много филми, бяга от мъж-деспот и остава в историята не само като първа жена, изиграла екстаз на малкия екран, но и като съавтор на важна за развитието на безжичните мрежи технология в партньорство с композитора Джордж Ентайл. За ролята им в развитието на съвременните комуникации Ламар и Ентайл през 1997 г. получават наградата на фондацията „Електронна граница“. Актрисата не присъства на церемонията, но изпраща аудиозапис на приветственото си слово.

Имат ли Ада и Хеди достойни последователки? Имат, разбира се! И е много вероятно да ги срещнем из класните стаи на технологичните ни училища.

Да разгърнат своя потенциал им помага менторската програма на A1 STEMfem Junior, предназначена за момичета в ученическа възраст, които изучават и се вълнуват от технологии, инженерство и математика. Благодарение на нея те имат възможността да придобият знания и опит в реална технологична бизнес среда под ръководството на ментори – висококвалифицирани дами на ключови позиции в А1.

Менторска програма STEMfem Junior на А1
Менторска програма STEMfem Junior на А1

В рамките на програмата, която продължава два месеца, момичетата ще имат индивидуални срещи и работа с доказани професионалисти от компанията, на ключови позиции в направление „Технологии“, които ще подпомогнат развитието им чрез споделяне на знания и опит и ще ги вдъхновят да продължат своето развитие в динамичния свят на технологиите.

Инициативата A1 STEMfem Junior е част от стратегията на компанията да подпомага развитието на младите таланти в областта на технологиите. Тя включва още партньорства с водещи университети, лекции от експерти на компанията, упражнения в технологичните звена на А1, отличаване на най-добрите бакалаври и магистри и много други.

(платено съобщение)