Автор
Woman.bg

Здрав скалп, красива коса: Д-р Елизабет Найденова разкрива тайните на микробиома

Здравето на косата започва от скалпа - тази истина е добре известна на всеки, но всъщност малко от нас имат екпертната информация какво всъщност се крие зад здравия скалп и как можем да поддържаме неговия баланс? В днешния материал в "Take care for your hair" с Nizoral Care и Woman.bg, ще се обърнем внимание на микробиома на скалпа и неговото значение за здравето на косата ни.

За да научим повече по темата, споделяме ценни професионални съвети от д-р Елизабет Найденова, специализант по дерматология в София. Д-р Найденова е млад и амбициозен специалист с фокус върху естетичната дерматология, чийто опит и знания ще ни помогнат да разберем по-добре как да се грижим за скалпа си.

В този материал ще разгледаме често срещани проблеми като пърхот и себореен дерматит, ще научим повече за правилната грижа за микробиома на скалпа и ще получим ценни съвети как да поддържаме здрав скалп през всички сезони.

- Д-р Найденова, каква е връзката между мазната коса и проблемите на скалпа?

- Мазната коса е често срещан проблем както при мъжете, така и при жените. Причините могат да бъдат най-различни - стрес, хормонален дисбаланс и нездравословен начин на живот. Повишеният мастен секрет е идеална хранителна среда за размножаване на гъбички по скалпа, а това води и до появата на пърхот и себореен дерматит. Като дерматолог, препоръчвам на пациентите си, които се борят с този проблем да приложат едномесечен курс на лечение с Низорал лечбен шампоан и да продължат терапията с ежедневна грижа за скалпа и косата Nizoral Care. Низорал балансира микробиома на скалпа, като не позволява разрастването на гъбички - причинители на пърхота и облекчава сърбежа.

@stada.health.and.beauty Борбата с мазната коса е лесна със съветите на @dr.e.naydenova и Nizoral Care! 💡 #Nizoral #коса #hairtok #hair #haircare #hairstylist #dermatologist #fypシ゚ #fypage ♬ original sound - Stada Health and Beauty

- Кои са основните причини за появата на пърхот и как можем да се справим с този проблем?

- Основният причинител на пърхот е гъбичката Malassezia, която води до появата на зачервяване, залющване и сърбеж на скалпа. Други фактори са хормонални промени, например през пубертетът, стрес, кожни заболявания като псориазис или себореен дерматит. Ключът за излекуване не е просто отмиване на люспите с козметични шампоани, а е в правилната грижа и атакуването на причинителя. На първо място препоръчвам да използвате лечебният шампоан Низорал, като втривате хубаво в корена на косъма, за да премахне наслоения секрет и патогенните гъбички, а след това да продължите да поддържате ефекта с Низорал Кеър.

@stada.health.and.beauty Изпробвайте методите на @dr.e.naydenova за чист и здрав скалп! 🔬 #Nizoral #доктор #дерматолог #haircare #dandruff #коса #hairtok #fypシ゚ #fyp #bulgaria ♬ original sound - Stada Health and Beauty

- Каква е връзката между пърхота и себорейния дерматит? Как бихте посъветвали пациентите да се справят с тези състояния?

- Пърхотът и себорейният дерматит са различни клинични форми на едно и също кожно заболяване. Представляват дерматози, причинени от свръхпроизводството на мастен секрет и гъбичката маласезия фурфур, която съществува естествено в организма. Фактори, които могат да влошат тези състояния, са: затлъстяване, стрес, лоша грижа за кожата. Моят професионален съвет е да използвате лечебен шампоан Низорал с активна съставка кетоконазол и след това да поддържате ефекта с Низорал Кеър шампоан за ежедневна употреба, който ексфолира люспите, хидратира скалпа и косата и предпазва от повторно разрастване на гъбичките и поява на пърхота.

@stada.health.and.beauty Д-р Найденова обяснява как да различаваме и лекуваме тези чести проблеми! 🧴 #Nizoral #haircare #dandruff #hairtok #коса #дерматолог #доктор #fypシ゚ #bulgaria ♬ original sound - Stada Health and Beauty

- Бихте ли ни обяснили какво представлява микробиомът на скалпа и защо е толкова важен за здравето на косата?

- Микробиомът представлява съвкупност от микроорганизмите, които естествено обитават кожата на главата ни. А на какво се равнява здравият микробиом на скалпа – на здрава и красива коса, без пърхот. Разликата между козметичните и медицинските дерматологични продукти е в това, че медицинската козметика има съставки, които възстановяват баланса на микробиома на скалпа, така че да не се допуска свръхразмножаване на патогенните гъбички. Като дерматолог, препоръчвам шампоана Низорал Кеър, подходящ за ежедневна употреба, който е с патентована съставка Crinipan поддържа здрав микробиома на скалпа, а салициловата киселина ефективно ексфолира люспите по скалпа.

@stada.health.and.beauty Колко важен е микробиомът за красивата коса? Попитахме @dr.e.naydenova . 🌱 #Nizoral #haircare #dandruff #коса #грижазакосата #hairtok #beautyhacks #доктор #fypシ゚ ♬ original sound - Stada Health and Beauty

Не забравяйте, че здравият скалп е основата за красива и жизнена коса. Като прилагаме съветите на д-р Найденова и използваме подходящи продукти, като тези от линията Nizoral Care, можем да постигнем оптимално здраве на скалпа и косата. Нека превърнем грижата за косата в приятен и ефективен ритуал, който ще ни дари не само с красива коса, но и с увереност и добро самочувствие.

(в материала има продуктово позициониране)