Автор
Ева Лъчезарова

Женското здраве: ето как българките възприемаме темата за менструацията

В съвременното общество темата за женското здраве и по-специално менструацията все още остава деликатна. Ново проучване, проведено от dm в страни, в които компанията има магазини, хвърля светлина и върху нагласите на българските жени към редица нейни аспекти.

Изследването, в което са участвали 600 жени на възраст между 16 и 50 години от различни демографски групи, разкрива интересни тенденции и факти, свързани с темата. Но защо това е толкова важно? Защото разбирането и приемането на нашите тела е ключът към по-здравословен и осъзнат живот. Менструалният цикъл не е просто биологична функция – той е прозорец към нашето общо здравословно състояние, емоционално благополучие и дори към нашата продуктивност и креативност.

Нарастващо внимание към женското здраве

Резултатите показват, че темата за женското здраве и по-специално менструацията има потенциал да стане по-значима в нашето общество. Половината от анкетираните дами смятат, че на нея може да се отдаде по-голямо значение, докато 17% са на мнение, че темата не получава достатъчно внимание.

Интересно е да се отбележи разделението между възрастовите групи. Младите жени (под 30 години) са по-склонни да смятат, че здравето на жените е достатъчно призната тема, докато само 20% от жените над 40-годишна възраст споделят това мнение.

Менструацията: предизвикателства и табута

Въпреки че България се откроява като страната, в която общественият подход към менструацията се оценява най-малко критично в региона, 51% от анкетираните жени все пак определят справянето с менструацията като трудно. Това е значително по-нисък процент в сравнение с други страни като Австрия (72%) и Румъния (67%).

Българските жени се оплакват по-малко от табуто около темата (21%), но изразяват загриженост относно липсата на информация за нови и алтернативни менструални продукти (31%).

Ранно образование и информираност

Проучването разкрива още, че повечето момичета получават първата си менструация между 13 и 14-годишна възраст, като тенденцията през последните десетилетия е тази възраст да намалява. Майките остават основен източник на информация, но училището и самостоятелното информиране играят все по-важна роля за по-младото поколение.

Проучването показва, че най-често първото посещение при гинеколог е между 16 и 20 години, като в същото време 14% от запитаните на възраст под 30 години никога не са посещавали гинеколог.

Разговорът като ключ към премахване на табуто

Въпреки че само 20% от жените редовно говорят за менструалния си опит, тези разговори най-често се водят с приятели и по-рядко с партньори. Физическите оплаквания са основна тема на обсъждане, докато емоционалните аспекти се дискутират по-рядко, предимно сред по-младите жени.

Предизвикателства в ежедневието

Менструацията продължава да бъде източник на дискомфорт за много жени, особено на обществени места. 74% от анкетираните съобщават за физически оплаквания като болки в корема, спазми и главоболие. За младите жени периодът е допълнителен стресов фактор, който ограничава ежедневните им дейности.Само 25% от работещите жени имат възможност да работят от вкъщи при тежки менструални симптоми, което подчертава необходимостта от по-голямо разбиране и гъвкавост на работното място.

Избор на менструални продукти

Когато става въпрос за менструални продукти, безопасността е ключов фактор. Жените предпочитат изпитани и добре познати продукти (39%) или такива, на които имат доверие от дълго време (35%). Превръзките остават най-използваният продукт (90%), следвани от тампоните (44%).

Цената и съставът на продуктите са основни фактори при избора, като интересът към устойчивите алтернативи все още е по-малък.

dm предлага иновативни и практични продукти, предназначени за всяка от четирите фази на женския цикъл - менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Разгледайте тук предлаганите продукти и намерете най-подходящите за вас.

Като общество е необходимо да продължим да осигуряваме среда, в която жените се чувстват комфортно да обсъждат своето здраве и да търсят подкрепа, когато имат нужда от нея. Само така можем да сме сигурни, че женското здраве получава вниманието и грижата, които заслужава.