Пърхотът е често срещано хронично състояние на кожата, което засяга скалпа. Тъй като скалпът обикновено е покрит с коса и не можем да видим състоянието на кожата, пърхотът се проявява с бели люспи от мъртва кожа, които падат от скалпа върху раменете.

Пърхотът е често срещан и рецидивиращ проблем със скалпа. Всеки втори човек е засегнат поне веднъж в живота си и страда от пърхот, обикновено придружен от симптоми като сърбеж, усещане за парене и зачервяване на скалпа. Най-честата причина за пърхот са гъбички, подобни на дрожди. Malassezia furfur се среща естествено в микрофлората на външния слой на кожата на скалпа при концентрация до 46%. Безконтролното размножаване на гъбичките води до пърхот, сърбеж и зачервяване на скалпа - в тежки случаи това може да доведе до себореен дерматит.

Пърхотът засяга повече мъжете, отколкото жените. Една от причините е, че мъжете произвеждат повече себум заради хормоните. Това прави пърхота мазен и лепкав, което насърчава прекомерния растеж на гъбичката Malassezia. Разбира се, пърхотът може да бъде причинен както от силно и бързо омазняващ се скалп, така и от суха, изсушена и дехидратирана кожа. Затова разделяме пърхота на две категории – мазен и сух. Важно е да третираме пърхота правилно и с доказани медицински продукти, които да излекуват състоянието на скалпа.

Низорал® 2% лечебен шампоан лекува причината за появата на пърхот, а не само симптомите. Съдържа кетоконазол, най-предписваното от лекари в Европа лекарство против пърхот. Докато повечето козметични шампоани основно се справят със симптомите на пърхот, Низорал® 2% лечебен шампоан атакува гъбичките, които са основният причинител на пърхота.

Като следваща стъпка в режима срещу пърхот е Низорал® Кеър - шампоан за ежедневна употреба, който предпазва и удължава ефкта от лечението на пърхота с лечебен шампоан Низорал®. Съдържа активната съставка Crinipan, която потиска растежа на гъбичката-причинител на пърхота и така балансира микробиома на скалпа. Подходящ е за честа употреба и за деца от 3 години. За максимален и продължителен резултат използвайте в продължение на 4 седмици.

(платено съобщение)