Автор
Ева Григорова

"Субстанцията" на болката: Деми Мур и битката ѝ с неочаквано заболяване на снимачната площадка

Макар че Деми Мур винаги е била известна с избора си на предизвикателни роли, последната ѝ изява във филма The Substance я изправи пред неочаквани здравословни проблеми и значителна загуба на тегло.

60-годишната актриса, известна с безстрашния си избор на сложни и взискателни роли, наскоро сподели за интензивното преживяване по време на снимките на предстоящия филм на ужасите, режисиран от Корали Фаржа.

В разговор с L.A. Times Деми сподели за изключителните физически и емоционални предизвикателства, с които се е сблъскала по време на снимките. "За да добиете представа за интензивността - през първата ми свободна седмица, когато работеше само Маргарет [Куали], се разболях от херпес зостер," сподели тя откровено. Диагнозата, която била шок за нея, била ясно напомняне за цената, която такава интензивна роля може да наложи на тялото и ума. "И след това свалих около 10 килограма," добави тя, подчертавайки колко изтощителен е бил процесът.

Херпес зостер е болезнено заболяване, често провокирано от стрес, при което се реактивира вирусът варицела-зостер - същият, който причинява варицела.

Партньорката на Деми във филма, Маргарет, която играе Сю, се сблъскала със свои собствени предизвикателства по време на продукцията. "О, да, имах ужасно акне за дълго време," призна тя, отразявайки физическите ефекти на ролята.

Въпреки трудностите, Деми знаеше, че това е такъв тип проект, в който трябва да дадеш всичко от себе си. "Трябва да си тръгна с чувството, че съм поставила всичко на масата," обясни тя. "Ролята го изискваше и това е, което искаше да ѝ дадеш." За Деми това не бил просто още един филм, а шанс да изследва по-тъмните, по-сложни аспекти на човешката психика, нещо, от което никога не се е страхувала в своята блестяща кариера.

The Substance е новият проект на Корали след високо оценения ѝ дебютен филм "Отмъщение" от 2017 г. и се очертава да бъде не по-малко провокативен и предизвикателен.

Филмът проследява историята на Елизабет, залязваща знаменитост, която прибягва до нелегално вещество, способно да копира клетки и временно да създаде по-млада и по-добра версия на самата нея. Сюжетът изследва крайностите, до които хората са готови да стигнат в стремежа си към младост и саморазрушението, което причиняват на себе си в този процес.

Деми описа филма като огледало на вътрешните борби, с които мнозина се сблъскват, особено в свят, обсебен от младостта и съвършенството. "Всъщност най-голямото насилие е това, което тя си причинява сама," каза Деми, говорейки за мъчителното изживяване на героинята си."Сценарият успява да изведе на преден план вътрешното насилие, което си причиняваме и да го представи по начин, който дава възможност на публиката да погледне отстрани и да осъзнае как се самонараняваме чрез безмилостната самокритика и постоянното сравнение с другите."

Корали, режисьорка известна с безкомпромисния си подход към киното, сподели своите размисли върху темите на филма. "Наскоро попаднах на заглавие в статия за филма, което гласеше: "Да бъдеш жена е ужас за тялото." Филмът може да бъде стряскащ на много нива, но най-вече в начина, по който разкрива насилието, което си причиняваме," обясни тя. С тези думи Корали обобщи как творбата ѝ изследва сложните и често мъчителни отношения, които много хора имат към собственото си тяло.

Филмът, който ще дебютира на големия екран на 20 септември, вече предизвиква интерес с провокативния си сюжет и впечатляващите изпълнения на главните актьори в него.