Автор
Ива Петрова

Катастрофа, кома и нова надежда: Аспарух от "Игри на волята" с първи думи след инцидента, който едва не отне живота му

На 27 юли Аспарух Тотев от "Игри на волята" претърпява тежка катастрофа с мотор на път за Самоков. При завой степенката на мотора му засяда в неравност, което води до челен удар с насрещен джип. При удара той е хвърлен през джипа и пада на пътя, получавайки сериозни наранявания. Спешно е транспортиран в болница „Пирогов“, където е интубиран и поставен в медикаментозна кома.

Благодарение на каската, която спасява лицето му и на спортната му подготовка, Аспарух оцелява. Въпреки това той получава множество травми: пукнат череп, счупен нос, счупен таз, увреден прешлен и тежко пострадал десен крак. След катастрофата бъбреците му отказват, което налага поставянето му на хемодиализа, като му се преливат три банки кръв. Приятелите му даряват още 14 банки, за да бъде стабилизиран.

View post on Instagram
 

След 20 дни в медикаментозна кома лекарите успяват да го изведат от критично състояние. Семейството му успява да събере 20 000 лева за лечение, което включва планки, болтове и други медицински материали. В момента Аспарух продължава възстановяването си в рехабилитационен център в София, където престоят му струва около 3000 лева за 20 дни.

Пред "България днес" Аспарух споделя, че процесът на възстановяване е много труден. Той все още не може да ходи сам и се нуждае от помощ при сядане и изправяне. Първият му опит за изправяне завършил с припадък.

View post on Instagram
 

"Приятели пристигнаха и ме пренасяха през кабинетите, а след това ми се губят спомените", връща лентата към тежкия инцидент силовият атлет от София, чието мото при влизане в "Игри на волята" е: "Не се молете за лесен живот. Молете се за силата да издържите на трудностите".

Изключително емоционален е денят, в който Аспарух е изваден от 20-дневната медикаментозна кома. "Като се събудих, си помислих, че съм полудял, виждайки болницата - бях в съвсем друга реалност. Дойде едно младо момиче стажантка и ми каза, че съм бил в кома и постепенно започнах да навързвам нещата и да си спомням. Трябваха ми няколко дни, за да се върна на себе си и да започна да разсъждавам нормално", споделя риалити героят.

Блага вест: Димо от "Игри на волята" стана татко за трети път
ЗВЕЗДИ
Автор Ева Григорова

Блага вест: Димо от "Игри на волята" стана татко за трети път

Автор Ева Григорова

Въпреки това той остава оптимист, като се надява на пълно възстановяване, макар че лекари дават противоречиви прогнози за връщането му към активен спорт.

За да помогне с разходите за лечението му, приятелят му Велизар Митов организира благотворителна кампания чрез платформата „Павел Андреев“, наречена Good Lift (в превод - успешен опит - обръщение от съдията към участника, когато се е справил с опита - б.а.). До момента са събрани близо 23 000 евро, но са необходими още около 30 000.

View post on Instagram