Автор
Антония Михайлова

Майка супергерой или злодей: Как малките очички улавят големите грешки на родителите си

Майката – истинският супергерой в живота на всяко мъниче, е онзи човек, който е готов на всичко, за да осигури уют, защита и топли прегръдки. За малкото дете тя е не просто важна фигура – ​​тя е като скала в бурното море на детството. Малчуганът е абсолютно убеден, че мама винаги знае какво прави и че решенията ѝ са закон. Нищо чудно, че детето се стреми да копира поведението, а когато мама сгреши, светът на детето може да се разтресе като джин в ръцете.

Психоложката Анна Гарш ни припомня защо трябва да внимаваме какво правим пред малчуганите, за да запазим тяхната крехка психика невредима.

Говоренето за някого зад гърба му не превръщайте детето си в клюкар

Всички сме били свидетели на това – млади майки с усмивка обсъждат приятелки, съпрузите или свекървите си. Няма лошо, но те често забравят, че децата попиват като гъби всичко, което дочуят. В резултат може да настъпи истинска трагикомедия, когато вашето мъниче произнесе "култови реплики" пред точно онези хора, които открито сте анализирали с всичките им недостойнства пред детето си. Нима самите вие не сте учили децата си да не говорят лошо зад гърба на другарчетата си, пък междувременно им показвате с поведението си точно обратното?

Нарушаване на правилата – лош избор

Ако в дадени моменти сте култивирали у детето си правила за поведение, не ги хвърляйте през прозореца в следващия момент! Защото малките „камери за наблюдение“ помнят абсолютно всичко, дори случайните ви грешки. Да, точно така – ако сте го учили, че не трябва да се пресича на червено, но го направите сами пред собствените му очи, а очаквайте дълбоко възмущение. В най-добрия случай ще се почувствате гузно, в най-лошия – малкият ще реши да повтори вашата „героична“ постъпка, която може да завърши с път към болницата.

Депресия – ключ към тревожността

Малките имат удивителната способност да усещат настроението на мама, дори когато тя се опитва да го прикрие. Ако мама е потисната, затворена или потънала в негативни мисли, детето го разбира моментално. А оттам до детската апатия и сивите облаци в душата му пътят е съвсем кратък. Затова е по-добре да потърсите помощ, ако се чувствате потиснати – не само печелите вие, но и ще спестите сълзите в очите на детето си.

Лъжата – тиктакаща бомба

Да, може да се измъкнете веднъж, като измамите мъничето с „невинна“ лъжа, но когато то разкрие истината, доверието му във вак ще изчезне като балон в ръцете на клоун. С лъжите си можете да създадете сериозни проблеми в бъдеще, когато детето не само ще спре да ви вярва, но и ще започне да прилага същите хитринки спрямо вас. Затова, колкото и неприятна да е истината, по-добре да я кажете навреме. Така ще помогнете на детето да се изправи пред реалността без розови очила, но със здравеа психика. Изключваме случаите, когато лъжата е изречена с благородни подбуди или с цел да защитите детето си от опасност.

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери
МАМА И ДЕТЕ
Автор Ива Петрова

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Автор Ива Петрова

Крещене само ще влощите нещата

Ако мама и татко редовно се надвикват у дома, детето бързо ще реши, че това е нормален начин за комуникация. И познайте какво – на следващия семеен съвет в детската градина или в училище ще трябва да обясните защо малкият хулиган крещи на всички или пък използва нецензурните думи, които е чуло вкъщи. Така че, ако искате да запазите спокойствие – говорете с портньора си тихо, но уверено, без да се обиждате един друг.

Унижение – отрова за самочувствиетоАко позволите на детето си да вижда унижавана или в постоянно самосъжаление, то ще развие манталитет на жертвата. А това е изключително труден багаж за носене през целия живот. Важно е да не се примирявате с несправедливостите и да потърсите помощ, ако ви е трудно да се справите сами. Това не само ще повдигне личното ви самочувствие, но и ще научи детето да се бори за себе си. Във външния свят това е суперсила!