Легендарният музикант Кирил Маричков е починал след инцидент преди концерт. Новината бе съобщена преди минути. Инцидентът се е случил в село Селановци, където е трябвало да има концерт с “Фондацията”.

Когато Маричков се качва на сцената за проба на звука, се спъва в куфари и пада. Получава тежка черепно-мозъчна травма и въпреки че е пристигнала спешна медицинска помощ, музикантът е починал в линейката.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Той е български певец, музикант и композитор. Най-известен е с работата си в рок групата „Щурците“.

Кирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик е на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка. Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са с рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“.Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване. Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, „Сигнал“ и „Ахат“, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на XX век“. С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“. През 2010 г. Маричков е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен, пише БТВ.