Вера Стоилова: Мисията ни е да развием световни шампиони по Fit Kid в България

От 30 октомври до 3 ноември София ще приеме над 900 състезатели от цяла Европа за юбилейното XX Европейско първенство

Fit Kid е атрактивен спорт, който съчетава най-доброто от аеробиката, акробатиката и гимнастиката, като всичко това е представено под формата на танц с изящна хореография. Всяко изпълнение следва стриктен правилник, който поставя акцент върху ключови умения като сила, гъвкавост, скокове и аеробни движения. Това прави Fit Kid не само спортно предизвикателство, но и сцена, където децата могат да блеснат с артистичност, облечени в красиви костюми и с впечатляващ грим. Подходящ за всяко дете, което обича да танцува и да изразява себе си по атрактивен начин, Fit Kid също така изисква дух на състезателност и амбиция за постигане на високи резултати.

Вера Стоилова е ръководител Спортен клуб "Фит Кид България". Благодарение на нейната дейност и отдаденост към този спорт, страната ни ще бъде домакин на юбилейното ХХ Европейско първенство по Fit Kid. От 30 октомври до 3 ноември София ще приеме над 900 състезатели от цяла Европа и най-вече от страни като Унгария, Италия, Испания, Ирландия, Полша, Сърбия и Румъния. „Това е момент, в който ние, като клуб и като страна, можем да покажем, че имаме не само талант, но и желание да продължим да развиваме този спорт на високо ниво“, подчертава Стоилова.

В момента клубът работи с 50 редовно трениращи деца, които активно се подготвят за състезанието. “Амбицията ни е постигането на индивидуални успехи, като основната цел, която седи пред нашите състезатели, е влизането на финали, което ще им даде възможност да участват в битката за разпределение на медалите“, казва тя.

Развитие на Fit Kid в България

От 2018 г., когато спортният клуб става официален представител на International Fit Kid Division в страната, клубът бързо се утвърждава като един от водещите в Европа. Под ръководството на Вера Стоилова и треньора Рая Апостолова той постига значими успехи на международната сцена. Самата Рая е трикратен световен шампион на WORLD DANCE MASTERS в дисциплина Акро денс и носител на приза "Изключителен талант" на Българската спортна танцова организация, петкратен абсолютен републикански шампион по спортна гимнастика и финалист в първия сезон на "България търси талант". Нейните постижения и спортен дух са ключови за мотивацията на децата.

„В момента работим с деца от различни възрастови групи, които са разделени на класове според нивото на уменията си. Няма специални направления във Fit Kid – правилата са единни, а състезанията са разделени по възрастови категории и нива на трудност. Нашият фокус е да подготвим децата по всички аспекти на спорта – сила, гъвкавост, акробатика и артистичност“, обяснява Стоилова.

Предизвикателствата

Въпреки успехите на международната сцена, Вера Стоилова признава, че клубът се сблъсква с редица трудности. „Основното предизвикателство е свързано с финансирането. За да поддържаме високо ниво на обучение, трябва да разполагаме с модерно оборудване, както и да покриваме разходите за зала, треньори и състезания. Също така е важно да имаме средства за участие на международни събития, които дават възможност на нашите състезатели да се конкурират с най-добрите в света“, казва тя. Всички тези участия в момента се финансират от родителите на състезателите, отбелязва Вера Стоилова.

„Важен фактор е и мотивацията на младите спортисти. Понякога е трудно да задържим тяхната ангажираност, особено когато резултатите не идват веднага. Много от тях се чувстват демотивирани поради интензивния тренировъчен режим, но нашата задача е да им помогнем да разберат, че постоянството води до успехи“, допълва тя.

Клубът среща известни трудности и при организацията на състезания и логистичната подкрепа. „Подготовката на документи, лицензи и регистрации изискват много усилия. Работим и за подобряване на комуникацията с родителите, стараем се да бъдем балансирани в управлението на техните очаквания, без да натрупваме напрежение върху децата. Родителите могат да помогнат много за развитието на клуба“.

Подкрепата, от която клубът се нуждае

За да продължи успешното си развитие, спортният клуб има нужда от подкрепа в няколко ключови направления. „Финансовата подкрепа е от основно значение. В този контекст бих искала да изразя огромната си признателност към нашия спонсор, който подпомага както клуба, така и предстоящото Европейско първенство“, казва Стоилова.

Тя също така подчертава нуждата от продължаващо обучение за треньорите. „Важно е треньорите ни да бъдат в крак с най-новите тенденции в спорта, за да можем да предлагаме на децата възможно най-доброто обучение. Подкрепата от медиите и обществеността също играе ключова роля – колкото повече хора научат за нашата работа, толкова повече нови таланти ще можем да привлечем“, обяснява тя.

Европейското първенство в София

Според Вера Стоилова клубът е добре подготвен за предстоящото състезание и очаква силно представяне. „Треньорът Рая Апостолова, с нейните международни успехи и опит, играе ключова роля в подготовката на нашите състезатели. За предстоящото Европейско първенство работим с хореографите Бетина Димитрова и Валерия Обретенова, които създадоха впечатляващи съчетания за нашите деца“, споделя Стоилова.

През годините клубът е работил и с Роберта Джурова - създател и хореограф на "Роберта Балет". Изключително сме признателни на всички хореографи, които работят с нашите деца.

„Очакванията ни са високи – вярваме, че нашите състезатели могат да постигнат индивидуални успехи и да се класират във финалите, където ще се борим за медали. Конкуренцията е силна, но сме уверени, че подготовката и мотивацията на нашите момичета ще им позволят да се представят на високо ниво“, завършва Вера.

Fit Kid е изключително популярен в Европа, като Унгария, Италия и Испания са сред страните с дългогодишни традиции и успехи в този спорт. Тези държави редовно организират и участват в международни състезания, които поставят висок стандарт за конкуренция и умения. Във всяка от тях състезанията по Fit Kid привличат не само състезатели, но и голяма аудитория, превръщайки се в културни събития с голямо медийно отразяване.

С провеждането на юбилейното XX Европейско първенство в София, България се утвърждава като важен играч на европейската Fit Kid сцена.

Автор: Ралица Михаилова-Ждракова