Ябълковият пай е задължителен през есента! Ето как да си го приготвите:
Необходими продукти:
За тестото:
100 г студено масло
275 г Пшенично брашно
75 г крем сирене Arla лайт
1 с. л. вода
За ябълковата плънка:
6 големи ябълки (около 1 кг)
85 г захар
1 ч.л. смляна канела или смлян кардамон
2 с.л. царевично нишесте
75 г стафиди
Студена вода
2 ч.л. захар
За гарниране:
ванилов сладолед
Приготовление:
1. Смесете маслото в брашното с помощта на пръстите си, докато стана на трохи. Добавете крем сиренето и водата и месете докато стане хомогенна смес.
2. Разделете тестото на ⅓ и ⅔, разточете ги на 2 топки и ги притиснете леко към плоската повърхност. Увийте ги в домакинско фолио и ги поставете в хладилника за поне 1 час.
3. Разточете голямата топка върху набрашнена маса в кръг с диаметър около 30 см.
4. Поставете тестото във форма за пай (с диаметър приблизително 24 см). Разточете останалата част от тестото, която ще използвате като „капак“, за да затворите пая.
5. Обелете ябълките, разрежете ги наполовина и извадете сърцевината. Нарежете ги на филийки и ги сложете в купа.
6. Смесете захарта, канелата и царевичното нишесте и разбъркайте добре ябълките с тази смес и стафидите. Изсипете пълнежа във формата.
7. Изрежете кръг от тестото, за да пасне на формата, поставете го върху плънката и притиснете добре тестото в краищата. Оформете ръба в красив, вълнообразен край с пръсти.
8. Намажете пая със студена вода, поръсете със захар и печете в средата на фурната за около 45 минути. на 200°.
9. Сервирайте топлия ябълков пай със сладолед.