Малко неща в света на гастрономията предизвикват толкова бурни спорове, колкото странният избор на канадския готвач от 60-те години Сам Панапулос да сложи консервирани ананасови парченца върху пица с шунка. Това кулинарно нововъведение, което той и брат му наричат „Хавайска пица“, се превръща в едно от най-неочакваните, но и най-противоречиви решения в историята на кулинарията.
Когато през 60-те години на миналия век Панапулос нарушава италианската традиция и поставя ананас върху пицата, той вероятно не подозира, че този жест ще отпечата отпечатък върху кулинарния свят за десетилетия напред. И макар да са изминали почти 60 години, въпросът дали ананасът е подходящ за пица все още разделя хората – от експерти и гастрономи до семейства и приятели.
Днес в Норич, Англия, една пицария е поставила нов стандарт, включвайки ананас в менюто си за онлайн доставки – но на цената на 100 паунда (около 122 долара). И макар това да изглежда като шега или необикновен каприз, удивително е, че това не е най-високата сума за ананас през миналата година.
В Калифорния например, такава пица беше продаден за баснословните 395,99 долара, което е в пъти повече от стойността на обикновената консервирана версия в супермаркета.
A restaurant in England hates pineapple pizza so much they charge £100 for it https://t.co/Ja0YEYGPLH pic.twitter.com/ZZigDMq2Tf
— celebitchy (@celebitchy) January 15, 2025
„Аз лично казвам „не“ на ананаса върху пицата“, споделя пред CNN Travel главният готвач на ресторант Lupa - Куин Джианоран. Според него „китайски сладко-кисели вкусове се съчетават с италианска класика“, създавайки една забележителна, но и същевременно противоречива комбинация. „Това е въпрос на вкус. Хората или го обичат, или го мразят“, добавя той.
Въпреки усилията да създаде най-високия ценови стандарт за хавайската пица, пицарията в Норич все още не е получила поръчка за пицата на стойност 100 паунда, въпреки че интернет реакциите започват да се разгарят. Ресторантът обявява, че ще предложи ананасова пица в своето месечно специално меню, ако резултатите от анкета, публикувана в местния вестник Norwich Evening News, подкрепят плодовото предложение.
В момента екзотичната добавка владее битката за пица с цели 62% подкрепа – и въпреки това не е ясно дали цената от 100 паунда ще се отрази на това необикновено ястие, което се предлага в ресторанта.
„Може би възгледите ми ще се променят! Може да стигнем до 200 паунда, или пък 2 паунда – кой знае“, смее се с чувство за хумор Джианоран.
Въпреки всичко ананасът, който традиционно не е добре дошъл в италианските пицарии, има и свои смели защитници. Пример за това е неаполитанският пицар Джино Сорбило, който преди година добави „Ананасова пица“ в менюто на Via dei Tribunali – прочутата улица в Неапол, дом на най-добрите пици в света. Според Сорбило целта му била да разбие стереотипите и да изправи новите тенденции срещу традициите.
Дебатът за ананаса върху пица понякога стига до толкова сериозни измерения, че започва да прилича на политическа драма. През 2017 г. тогавашният президент на Исландия - Гурни Тх. Йоханесон, беше принуден да уточни, че няма да забрани пицата с ананас в страната си, след като се разчу ненавистта му към въпросната комбинация. Той бе длъжен да подчертае, че не разполага с правото да въвежда закон срещу този избор, след като неговото антипатично изказване предизвика буря в социалните мрежи.
Макар че Джианоран предпочита да се придържа към класическите пици, той признава, че любимият му стил е нюйоркската пица, където няма никакви ограничения за съставките.
Наистина през 2024 г. пица в Ню Йорк дори постави нов рекорд – пицария Una Pizza Napoletana в Долен Ийст Сайд в Манхатън оглави престижната класация за 50.те най-добри пици, организирана ежегодно от италиански експерти.