Чийзкейкът с печени домати е неочаквано вкусно съчетание между кремообразна солена основа и карамелизирана сладост от доматите. Тази рецепта преобръща представите ни за чийзкейка, превръщайки го в елегантно предястие или основно ястие за специални поводи. Съчетавайки свежестта на сиренето с интензивния аромат на бавно печени домати, този чийзкейк е истинско кулинарно приключение за любителите на нестандартните вкусове.
Необходими продукти:
За основата:
75 г масло Lurpak® несолено
150 г ядки
150 г солени крекери по избор
За крема:
200 мл заквасена сметана
150 г крем сирене Arla® натурално
4 яйца
кората на 1 лимон
3 с.л. маслинова паста
1 ч.л. черен пипер
За печените домати:
500 г чери домати
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. пудра захар
½ ч.л. сол
2 ч.л. черен пипер
5 стръка прясна мащерка
)
Приготовление:
1. Загрейте фурната на 150°C.
2. Нарежете чери доматите на половинки и ги смесете със зехтина, лимоновия сок, пудрата захар, солта, черния пипер и прясната мащерка в голяма купа.
3. Разбъркайте гии разпределете върху лист пергаментова хартия с отрязаната част нагоре. Печете в средната част на фурната за 1 час и 15 минути.
4. Увеличете температурата на фурната на 175°C.
5. Разтопете маслото.
6. Запечете орехите в сух горещ тиган.
7. Натрошете крекерите и ги смесете с половината от орехите и разтопеното масло. Разпределете сместа във форма с подвижен ринг (Ø 24 см), като я притиснете добре. Оставете в хладилник за 30 минути.
8. В купа разбийте крема сиренето Arla®, заквасената сметана, яйцата, лимоновата кора, маслиновата паста и черния пипер. Изсипете сместа върху охладената основа.
9. Печете в средната част на фурната за 40 минути. След това оставете да се охлади напълно.
10. Поръсете с рукола, печените чери домати и запечените орехи.