Зеленчуковите пици съчетават вкусното удоволствие от традиционната пица с лекотата и свежестта на зеленчуците. Те са отличен избор за хора, които търсят по-здравословна алтернатива, без да се лишават от любимото си ястие. С разнообразие от цветове, вкусове и текстури, зеленчуковата пица превръща всяко хранене в истинско кулинарно преживяване.

Необходими продукти:

500 г пшенично брашно
1 пакетче суха мая (9-10 г)
350 мл топла вода
60 г зехтин
60 г зряло твърдо сирене по избор – Грана Падано, Пармиджано
1 с.л захар
1 с.л. сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. черен пипер
фин грис, за печене
150 г доматен сос
200 г моцарела Arla® настъргана
1 тиквичка, тънко нарязана
1/2 патладжан, нарязан на тънки филийки
1 червена чушка, нарязана на филийки
150 г бели гъби, нарязани на филийки
1 праз, нарязан на тънки филийки
1 ч.л. сушен риган
2-3 с.л. зехтин
Листа босилек
Листа от магданоз

Приготовление:

1. Сложете цялото брашно в купата на кухненския робот и направете дупка в центъра. Изсипете там маята и половината вода и разбъркайте с вилица (само маята с водата), за да се разтвори маята.
2. Покрийте купата и оставете маята да се активира. Закачете куката на кухненския робот и изсипете в купата настърганото сирене, зехтина, захарта, чесъна, лука и пипера.
3. Започнете да разбърквате съставките на слаб интензитет и постепенно налейте останалата вода. Малко преди водата да свърши, добавете солта и оставете тестото да се меси около 4-5 минути, докато стане гладко и еластично и се увие около куката.
4. Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте го с фолио и го оставете да втасва за 1 час.
5. Включете фурната на 230°C и оставете тавата, в която ще печете пицата да се стопля.
6. Изсипете тестото върху кухненския плот и го разделете на 2 части.
7. Поръсете голяма дъска за рязане обилно с грис и върху нея разточете тестото с ръце. Трябва да проверите дали то не залепва за дървото (ако е необходимо, повдигнете малко тестото и поръсете с още малко грис).
8. Смесете соса с ригана и разпределете половината от количеството и половината от сирената. Гарнирайте с всички зеленчуци, разпръснете билките и поръсете с малко зехтин.
9. Внимателно извадете горещата тава от фурната и „плъзнете“ пицата (грисът ще помогне, така че тестото да се плъзга лесно). Преместете тавата с пицата на най-долния рафт на фурната и печете 10-12 минути (в зависимост от големината ѝ).
10. В този момент повторете процеса за втората пица. След като първата се изпече, я извадете и плъзнете втората пица. Сервирайте пиците горещи.

(в материала има продуктово позициониране)