Необходими продукти:
Хрупкав блат:
25 г масло
200 г ситно нарязан кадаиф
5 с.л. крем от шам фъстък
1 ч.л. тахан
Блат с крем:
200 г крем сирене Arla® натурално
350 мл сметана за разбиване
1 ч.л. ванилова паста или семената от 1 шушулка
75 г пудра захар
2 ч.л. лимонова кора (настъргана)
1 с.л. лимонов сок
Шоколадов ганаш:
150 г млечен шоколад
¾ чаша сметана за разбиване
2 с.л. крем от шам фъстък
½ чаша нарязан шам фъстък
,fit(1280:720))
Приготовление:
1. Разтопете маслото в тиган и запържете тестото от кадаиф на средна температура за около 10 минути – или докато стане златисто и хрупкаво.
2. Сложете го в купа и го разбъркайте с крема от шам фъстък и тахан.
3. Закрепете парче хартия за печене между ринга и дъното на форма с отварящ се ръб (с диаметър около 22 см) и покрийте формата с фолио.
4. Натиснете сместа от кадаиф в дъното на формата с ръце, така че да се получи равномерен слой. Поставете основата в хладилника за около 10 минути, докато стегне.
5. Сложете крем сиренето Arla®, сметаната, ванилията, пудрата захар, лимоновата кора и сок в купа и разбийте, докато се получи гладка и кремообразна смес.
6. Разстелете крема върху основата и поставете тортата, покрита, в хладилника за най-малко 4 часа - за предпочитане по-дълго.
7. Нарежете шоколада на ситно и го сложете в купа.
8. Загрейте сметаната до малко под точката на кипене и я излейте върху шоколада - оставете да престои около 2 минути, без да разбърквате.
9. След това разбъркайте ганаша, докато стане хомогенен и гладък - и го разстелете равномерно върху студения крем.
10. Сложете крема от шам фъстък в шприц за сладкарски пош и изрежете малка дупка в края. Нанесете хоризонтални ивици върху тортата и след това прекарайте дървена пръчка или шиш вертикално през ивиците, за да създадете мотив.
11. Украсете с нарязани шам фъстъци по краищата. Оставете тортата в хладилника за поне 1 час, а за предпочитане до следващия ден.