Необходими продукти:

Хрупкав блат:

25 г масло

200 г ситно нарязан кадаиф

5 с.л. крем от шам фъстък

1 ч.л. тахан

Блат с крем:

200 г крем сирене Arla® натурално

350 мл сметана за разбиване

1 ч.л. ванилова паста или семената от 1 шушулка

75 г пудра захар

2 ч.л. лимонова кора (настъргана)

1 с.л. лимонов сок

Шоколадов ганаш:

150 г млечен шоколад

¾ чаша сметана за разбиване

2 с.л. крем от шам фъстък

½ чаша нарязан шам фъстък

Приготовление:

1. Разтопете маслото в тиган и запържете тестото от кадаиф на средна температура за около 10 минути – или докато стане златисто и хрупкаво.

2. Сложете го в купа и го разбъркайте с крема от шам фъстък и тахан.

3. Закрепете парче хартия за печене между ринга и дъното на форма с отварящ се ръб (с диаметър около 22 см) и покрийте формата с фолио.

4. Натиснете сместа от кадаиф в дъното на формата с ръце, така че да се получи равномерен слой. Поставете основата в хладилника за около 10 минути, докато стегне.

5. Сложете крем сиренето Arla®, сметаната, ванилията, пудрата захар, лимоновата кора и сок в купа и разбийте, докато се получи гладка и кремообразна смес.

6. Разстелете крема върху основата и поставете тортата, покрита, в хладилника за най-малко 4 часа - за предпочитане по-дълго.

7. Нарежете шоколада на ситно и го сложете в купа.

8. Загрейте сметаната до малко под точката на кипене и я излейте върху шоколада - оставете да престои около 2 минути, без да разбърквате.

9. След това разбъркайте ганаша, докато стане хомогенен и гладък - и го разстелете равномерно върху студения крем.

10. Сложете крема от шам фъстък в шприц за сладкарски пош и изрежете малка дупка в края. Нанесете хоризонтални ивици върху тортата и след това прекарайте дървена пръчка или шиш вертикално през ивиците, за да създадете мотив.

11. Украсете с нарязани шам фъстъци по краищата. Оставете тортата в хладилника за поне 1 час, а за предпочитане до следващия ден.

(в материала има продуктово позициониране)