Необходими продукти:
300 г моркови
100 г захар
2 с.л. смляна канела
2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. Кардамон на зърна, смлян
5 яйца
400 мл захар
250 мл олио
600 г брашно
1 с.л. бакпулвер
½ ч.л. ванилия на прах
За глазурата:
100 г масло, стайна температура
300 г крем сирене Arla® XL натурално
300 г пудра захар
100 г нарязани шам фъстъци
,fit(1280:720))
Приготовление:
1. Загрейте фурната до 175 °C.
2. Покрийте тава за печене (приблизително 30x40 cm) с хартия за печене.
3. Обелете морковите и ги нарежете на ситно. Смесете ги със захарта, канелата, джинджифила и кардамона.
4. Разбийте яйцата и захарта, докато станат бели и пухкави. Добавете морковите и олиото в купата.
5. Смесете брашното, бакпулвера и ванилията на прах и ги разбъркайте в тестото.
6. Изсипете тестото в тавата. Печете кейка в средата на фурната за 40-45 минути, докато се изпече добре. Оставете го да изстине.
7. За глазурата смесете маслото и крем сирене Arla®, докато станат кремообразни.
8. Пресейте пудрата захар и я добавете в сместа, разбийте, докато стане гладка. Ако сместа изглежда грапава, продължете да разбивате, докато стане напълно гладка.
9. Намажете глазурата върху изстиналия морковен кейк.
10. Поръсете глазурата с шам фъстък и нарежете кейка на 20 парчета.