Необходими продукти:

300 г моркови

100 г захар

2 с.л. смляна канела

2 ч.л. джинджифил на прах

1 ч.л. Кардамон на зърна, смлян

5 яйца

400 мл захар

250 мл олио

600 г брашно

1 с.л. бакпулвер

½ ч.л. ванилия на прах

За глазурата:

100 г масло, стайна температура

300 г крем сирене Arla® XL натурално

300 г пудра захар

100 г нарязани шам фъстъци

Приготовление:

1. Загрейте фурната до 175 °C.

2. Покрийте тава за печене (приблизително 30x40 cm) с хартия за печене.

3. Обелете морковите и ги нарежете на ситно. Смесете ги със захарта, канелата, джинджифила и кардамона.

4. Разбийте яйцата и захарта, докато станат бели и пухкави. Добавете морковите и олиото в купата.

5. Смесете брашното, бакпулвера и ванилията на прах и ги разбъркайте в тестото.

6. Изсипете тестото в тавата. Печете кейка в средата на фурната за 40-45 минути, докато се изпече добре. Оставете го да изстине.

7. За глазурата смесете маслото и крем сирене Arla®, докато станат кремообразни.

8. Пресейте пудрата захар и я добавете в сместа, разбийте, докато стане гладка. Ако сместа изглежда грапава, продължете да разбивате, докато стане напълно гладка.

9. Намажете глазурата върху изстиналия морковен кейк.

10. Поръсете глазурата с шам фъстък и нарежете кейка на 20 парчета.