Азиатска мистерия и коледна наздравица в сърцето на София
Автор
Woman.bg

Азиатска мистерия и коледна наздравица в сърцето на София

В навечерието на коледните и новогодишни празници ценители на изисканите вкусове на специална се събраха на дегустационна вечер, посветена на най-мистериозното байдзиу в света. Бална зала „Васил Левски“ на един от най-известните столични хотели се превърна в сцена на елегантно сетивно пътешествие из Китай, изпълнено с традиция, култура и празнично настроение.

Събитието премина под знака на коктейл „Азиатска мистерия“, с който гостите бяха посрещнати и въведени в света на напитката, наричана дипломатическия дух на Китай. Празничната атмосфера, внимателно подбраната програма и визуалните акценти създадоха усещане за изтънчен ритуал, в който всяка глътка носи история.

Сред специалните гости на вечерта бе Юлия Костадинова, посланик на Spirit Selection by CMB и международен съдия, както и представители на бизнес, медийния и лайфстайл елит, които споделиха преживяването и интереса си към културата на байдзиу. Миксологът Александър Симеонов, създател на редица изтънчени коктейли, базирани на характерната азиатска напитка, добави нов щрих към любимата напитка. Събитието уважиха изтъкнатата пътешественичка Магдалена Гигова, носителката на титлата Мисис България Милена Шаркова, ПР експертът Ива Екимова и други.

Гостите имаха възможност да се запознаят в детайли с петгодишния процес на производство на легендарното байдзиу и да се потопят в атмосферата на родното му място – градчето Маутай в провинция Гуейджоу. Душата на Маутай организаторите разкриха чрез вълнуващо видео, което преведе публиката през сложните цикли на ферментация и извличане на богатите аромати от зърнената култура сорго – основната суровина на напитката с над 2000-годишна история.

Кулминацията на вечерта бе представянето на на новата напитка с 53% vol. и професионалната дегустация, водена от дегустатора Стефан Станев, който показа на практика как правилно се опитва легендарното байдзиу и разкри неговите вкусови и ароматни пластове.

„Байдзиу не се дегустира прибързано – то се опознава. Всяка глътка разкрива различен нюанс, а финалът е дълъг, комплексен и запомнящ се. Това е напитка с характер и история.“, сподели Стефан Станев.

Дегустационната вечер се превърна в изискан празничен ритуал, който обедини традиция, познание и емоция, и постави стилно начало на коледните и новогодишни наздравици.

(в материала има продуктово позициониране)