Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Безценно: Вижте медитацията, която ще ви спаси по време на ретроградния Меркурий

Медитацията по време на ретрограден Меркурий е от изключителна важност за нашето духовно благополучие. Тъй като ефектите на тази планета, когато е ретроградна са по-забележими и дори по-силни от тези на други планети, е необходимо да се подготвим духовно, за да се изправим срещу тях. По този начин можем да избегнем да бъдем силно засегнати от неговата ретроградност.

Лечебен ритуал
Ретроградният Меркурий е помощник в духовното изцеление. Затова се възползвайте от това време, за да помогнете на духа си да се освободи от всичко негативно и вредно.
За този ритуал ви трябват само зелена свещ и малко розмарин.
Намерете тихо и уединено място и запалете свещта. Съсредоточете се върху дишането си и помислете за всичко, което ви „разболява“ духовно и тормози емоционално. Възможно е да изпитвате ревност, завист, гняв, тъга, каквото и да е.


Когато идентифицирате всичко, от което ви боли, изгорете розмарина и усетете как всичко изчезва заедно с дима на ароматната билка.
Ако по някаква причина не можете да изгорите розмарина, направете си запарка от това растение и го изпийте и докато го правите, усещайте, че тялото и душата ви се пречистват от всички тези вредни чувства, които са във вас.

Мантра на Меркурий
Мантрите се използват за смекчаване на отрицателното влияние на планетата. Меркурий управлява ума и интелектуалните дела в широкия смисъл на думата. Затова мантрите на Меркурий ще имат благоприятен ефект и ще допринесат за подобряването на всички интелектуални начинания. Четенето на мантрата на Меркурий освен, че помага да организирате вашите дела и мисли, да определите най-важните задачи и цели, да провеждате успешни преговори и да постигате добри резултати в интелектуалната дейност, също така ще ви помогне да се изчистите духовно и емоционално.

Многократното повтаряне на комбинации от свещени думи с равномерно темпо допринася за въвеждането на човешкото съзнание в състояние на лек транс. Създаденият звуков резонанс от своя страна въздейства върху физическото тяло, неговите отделни части и органи. Така има взаимодействие и хармонизиране на духовното и физическото, настройване на по-висока вибрационна честота.

Често мантрите се възприемат като един от елементите на йога учението. Те обаче сами по себе си са най-силното средство за духовни практики, което помага за повишаване на нивото на вибрация, успокояване на ума и постигане на желаните цели.

Според ведическите учения мантрите събуждат енергия, дават защита и хармонизират телесното и духовното начало в човека.

За четене се препоръчва да изберете тихо и спокойно място, където никой няма да се намесва и нищо няма да ви разсейва. Можете да запалите тамян, свещи. Поемете няколко спокойни вдишвания и издишвания, освободете се от всички тревоги, настройте се на медитативно настроение. Това е особено важно за тези, които тепърва започват да практикуват.

Мантрата трябва да се пее монотонно без прекъсване. Повторете текста 108 пъти. Това е свещеното число на съвършенството и успеха. За да не се разсейвате от преброяването, се използва броеница със 108 мъниста. Можете да ги замените, например, с бобени зърна като предварително преброите необходимия брой. Силата на произношението на думите няма значение, звукът трябва да е приятен.
Два варианта на най-обикновените мантри на Меркурий:

ОМ БУДДХАЙЯ НАМАХА

ОМ НАМО БХАГАВАТЕ БУДАДЕВАЯ (Om namo bhagavate buddhadevaya)

Произнасят се с напевен глас. Това е най-добрият вариант за начинаещи. Има и други текстове, по-сложни, но дори и такава проста мантра, при редовна практика, има мощен ефект.
Четенето на мантрата към Меркурий е насочено към прочистване на ума, спокойствие и концентрация, подреждане на мислите. Можете да подобрите ефекта от практиката с помощта на ароматерапия. Етеричните масла влияят на емоционалната и психическата сфера. Когато се използват правилно, те ще хармонизират сетивата и ума.

За да не се разсее вниманието, се препоръчва използването на аромати, които избистрят и пречистват ума: мента, кедър, мащерка, евкалипт, градински чай (салвия). Но за оптимален ефект те трябва да се комбинират с масла, които успокояват ума: например сандалово дърво.

Мантрата може да се използва и след ретроградното движение на Меркурий. Ако имате слаб или „ранен“ Меркурий в хороскопа, тогава могат да се използват различни практики за неговото „изцеление“ и хармонизиране, включително четене на мантри на тази планета. За хармонизиране на аспектите на Меркурий в хороскопа, практиката се извършва ежедневно, в продължение на 21 дни, започвайки от сряда.