Автор
Десислава Недева

Как Бог ни изпраща предупреждения чрез сънищата ни

Някои хора безрезервно вярват, че поне веднъж в живота си са имали пророчески сън. Други пък не спират да се ровят в съновниците, за да разгадаят какво предвещава странното привидение, което са имали предната нощ. Скептиците обвиняват тежката храна преди сън за кошмарите, които ни карат да изтръпваме дали не ни дебне грозна опасност от някой ъгъл.

Зигмунд Фройд е вярвал, че сънищата са прозорец, през който можем да надникнем в човешкото подсъзнание. Когато потискаме емоциите си прекалено дълго време, те остават дълбоко запечатани в нашето подсъзнание, но винаги намират своя път към повърхността. Този техен път са именно сънищата. Ето защо хората, които страдат от тревожност и депресия, често сънуват кошмари, които се считат като страничен ефект на тези състояния.

Разбира се, не е задължително да имаме някое от тези заболявания, за да разберем, че ако често ни се появяват повтарящи се кошмари отново и отново, то вероятно преживяваме някаква емоционална травма и или вътрешен конфликт, който напомня за себе си. Когато открием причината и започнем да работим за нейното отстраняване, лошите сънища ще затихнат и дори изчезнат.

Ето някои често срещани кошмари и за какво се опитват да ни предупредят те:

Змия

Змията е комплексен образ и може да символизира много разнородни понятия. Тя се свързва с фертилността, новия живот, трансформацията, лечението, но и с някакво зловещо присъствие във вашия живот.

Значението на змията във вашите сънище ще се определи от начина ѝ на поведение. Спокойна ли е тя или по-скоро агресивна? Страхувате ли се по принцип от змии? Ако ви е страх от змии и във вашия сън змията се държи нападателно, очевидно подсъзнанието ви се опитва да ви предупреди за някаква опасност, която се намира в близост до вас, но не ѝ отдавате толкова голямо значение. Може би някой близък човек, когото смятате за приятел, има не особено добри намерения.

Ако змията е дружелюбна, най-вероятно имате нужда да предприемете някакъв оздравителен процес за своето тяло или психика. Ако змията ви ухапе, това е сигурен знак, че съществува проблем или предизвикателство, пред което все отлагате да се изправите.



Викате без глас

Случвало ли ви се е да сънувате, че се намирате в екстремна ситуация, в която искате силно да извикате, но колкото и да се опитвате, не можете да възпроизведете нито звук, нито стон. Този сън се появява, за да ви покаже, че имате усещането, че вашето мнение не бива зачитано или с други думи, че гласът ви не може да бъде чут. Помислете, изпадали ли сте скоро в ситуация, в която сте се чувствали напълно безпомощни? Смятате ли, че не упражнявате достатъчен контрол над живота си? Сънят ви предупреждава да проявите по-голяма инициативност в личния или професионалния си свят, в зависимост от контекста на самия сън.



Хлебарки

Хлебарките са лошо предзнаменования в съня ви, само ако ви нападат. В противен случай те символизират силата ви да оцелявате въпреки всички трудности. Когато обаче са злонамерени към вас, те ви предупреждават, че се движите без цел и посока и трябва да бъдете малко по-фокусирани и целеустремени. Когато се намират в леглото ви, те сигнализират за човек, на когото имате прекалено много доверие, а той с лекота ще забие нож в гърба ви при първия удобен момент.

Капан

Ако сънувате, че сте затворени на място, от което не можете да си измъкнете, означава, че сте загубили надеждата. Имате нужда да поработите върху своето самочувствие и увереност в собствените си сили, ако искате да постигнете нещо в този живот. Може и съвсем метафорично да ви дава знак, че се намирате в капана на кофти взаимоотношения в работата или у дома.



Зъб

Да сънуваш, че ти пада зъб, може би е най-често срещаният кошмар. Той е показател за усещане за несигурност, което предизвиква смут и безпокойство във вашето съзнание. Твърде вероятно е тези чувства да са провокирани най-вече от финансови затруднения.

Преследвач

Ако някой в съня ви ви преследва и се опитва да ви нарани, тълкуването ще зависи изцяло от това кой е този човек. Ако е някой ваш познат, вероятно не се чувствате спокойни за сигурността си в неговата компания. Когато ви преследват непознати хора, някаква ситуация във вашия живот ви кара да изпитвате силна тревожност.



Смърт

Когато сънувате, че вие самите умирате, това сигнализира за нов етап от вашия живот. Затворили сте една страница и отваряте нова. Ако приемем, че по законите на вечността смърт не съществува, то нейната поява в съня ви е знак за вашето прераждане. Ако сънувате, че ваш близък е починал, вероятно просто ви липсва по-задълбочено общуване с него или се страхувате да не го загубите по един или друг начин от живота си.

Изневяра

Когато сънувате, че вашият партньор в живота ви изневерява, това със сигурност не означава, че той наистина го прави. Но спокойно можете да вземете този сън като предупреждение, че във връзката ви се случва нещо, на което не обръщате достатъчно внимание, а трябва. Аналогично, когато сънувате, че вие изневерявате, това е знак, че имате нужди и изисквания, които настоящата ви половинка не може да удовлетвори.

Четете още: Кратък съновник или какво означават сънищата ни