Автор
Woman.bg

Как да живеем съобразно Луната според астрологията

Ето какво е мнението на астролoзите по въпроса как да използваме правилно лунния календар.

Фаза на Луната

За начало нека определим значението на основните термини. Луната често се споменава като нарастваща или намаляваща. Да, тя е или едното, или другото, но тези две състояния също ще е правилно да се разделят на фази. Освен това има момент, в който Луната е достигнала пълния си размер (пълнолуние), както и няколко дни, през които тя не се вижда (новолуние). И така, основните фази са:

Първа четвърт – от новолунието до втората четвърт. Това е фазата на активното вътрешно действие. При нова Луна е чудесно да си правите планове на ум, да записвате идеите си и вариантите за тяхната реализация.

Втора четвърт – от края на първата четвърт до пълнолунието. Това е фазата на активното външно действие. Всичките ни идеи и мисли трябва през този период да се претворят в действия – защото ако само планирате, няма да стигнете далеч.

Трета четвърт – от пълнолунието до четвъртата четвърт. Това е фазата на пасивно външно действие. Вече сте започнали някакъв проект през предната четвърт – на тази фаза продължете активно да рааботите по него. Новите планове по-добре оставете за нарастващата Луна.

Четвърта четвърт – от края на третата четвърт до новолунието. Това е фазата на пасивно вътрешно действие. Предприетите от вас стъпки вече са довели до някакви резултати, обрисували са някаква обща картина и вие анализирате постигнатото и направеното от вас, правите си изводи. През този период трябва да се готвите за изграждането на новия план за идния месец.

Фазите на Луната се познават много лесно, те са изчислени преди хиляди години и за целта няма да ви трябват по-задълбочени познания по астрология. Можете да узнаете кой лунен ден е днес по всеки един актуален лунен календар. Най-удобно ще е да използвате интернет или специално мобилно приложение, разработене за проследяване на фазите на Луната. Започнете да си водите дневник, в който да записвате тази информация, опитайте се да съобразите ритъма на живота си с фазите на Луната. Това ще ви осигури прилив на сили и енергия.

Но късметът и емоционалното състояние на човека зависят от много повече фактори. Не се ограничавайте да действате само „според Луната“ – наблюдавайте, пробвайте, сравнявайте дали животът ви е станал по-приятен и комфортен, докато сте спазвали лунните фази? Ако отговорът е „да“ – това е чудесно! Ако имате нужните знания, можете лесно да превърнете Луната в свой съюзник и помощник в ежедневието.

Как да планираме живота си според Луната?

В зависимост от това коя част от лунната повърхност е осветена и колко светлина отразява, се променя ритъмът на водния обмен във всички живи организми. Положението на Луната в небето влияе и на функционалната физиология, на цикличността на размножаване в животинския свят и на много други процеси. Освен това фазите на Луната се отразяват осезаемо на настроението и самочувствието ни, тъй като Луната е най-„емоционалното“ светило, най-женското. За да изразходвате разумно енергията си в ежедневието, обръщайте внимание на текущата фаза на Луната и планирайте според нея предстоящия месец.

Нарастваща Луна (първа и втора четвърт).

Този период е идеален за всякакви начинания – нови запознанства, съставяне на план за месеца, засаждане на цветя, обновяване на гардероба. През този етап е добре да създавате и усъвършенствате нещо. Ако отдавна искате да си вземете карта за фитнес, не чакайте „идния понеделник“, а се възползвайте от нарастващата Луна. Ако отдавна сте мечтали да се научите да рисувате или да научите чужд език, започнете да усвоявате новите знания именно през този период.

Намаляваща Луна (трета и четвърта четвърт).

Този период е пълната противоположност на предния. Това обаче не означава, че половин месец ще трябва да стоите на едно място, без да мърдате. Напротив! Продължете започнатото, простете се със старото и ненужното, махнете натрупалите се вехтории, съберете плодовете от труда си, направете основно почистване вкъщи, платете си сметките и т.н. През този период трябва да вкарате в ред себе си и заобикалящия ви свят, за да се отървете от изчерпаните отношения и ненужните вещи.

Новолуние. Това е периодът, през който Луната изчезва от небосклона, преди отново да започне да „расте“. Използвайте тези няколко дни за размисъл и почивка. Всичко, което сте можели да измислите, планирате и започнете през нарастващата Луна, вече е приключено или продължено през етапа на намаляващата Луна. Всичко, от което сте искали да се отървете, също сте го оставили в намаляващата Луна. През тези дни трябва да спрете да действате и просто да си починете преди следващата нарастваща Луна. Останете насаме със себе си, възстановете си силите, оценете промените и постиженията от последния месец – както в околния свят, така и вътре във вас. От втория-третия ден на новия лунен месец започнете отново да действате активно в светлината на нарастващата Луна.

Пълнолуние. В този момент Луната, която обикновено с крие в сянката на планетата ни, изведнъж се показва в цялата си прелест на небето и отразява слънчевата светлина с всеки сантиметър от повърхността си. От гледна точка на астрологията при пълнолуние Луната е в опозиция на Слънцето, затова на човек му е трудно да си премери силите и да предвиди евентуалните рискове. Всяко едно начинание през тези дни ще претърпи временна криза, затова също като при новолуние, и при пълнолуние е най-добре да отложите важните решения и да се пазите. Според статистиката именно през тези два критични периода стават повече автомобилни катастрофи и злополуки.