Докато си лежим на плажа с коктейл в ръка или крещим по наследници, кучета, гаджета, синоптици и медии се грижат нищо да не ни липсва. Най-вече лоши новини. Даже не ни оставиха да си помечтаем за лято от малцинствен произход. Веднага ни зашлевиха с информация за снежни покривки в близки нам европейски страни, в които началото на септември е попарен, или по-скоро охладен, от 40- сантиметрова снежна покривка.
Добре, казваме ние, и с поднесения ни лимон, решаваме да си поръчаме текила, сол и СПА!
Съобразявайки се с летния период, все пак, ще разпределим силите, пардон стихиите по зодии, защото ако тялото бавно се настройва на друг тип сезонна вълна, представете си на ума, колко му е трудно.
Свързахме се водещите експерти в астрологията и СПА и ваканционния мениджмънт и ето какво разбрахме:

Започваме с огнените зодии, разбира се, защото вярваме, чете са едни от най-големите почитатели на СПА удоволствията:


Огнено СПА за властни Лъвици, упорити Овни и амбициозни Стрелци

Лъвовете обичат топлото лято. В крайна сметка, родените в периода юли-август, няма как да не се наслаждават на галещите слънчеви лъчи, но дори в дъждовно лято, като това, което преживяхме, техният сезон е фаворит по презумпция. Жадуващи да привличат цялото внимание върху себе си, гордите „царе на джунглата” са звездите на всяка компания, не само в деня, в който честват личния си празник. Царствената им природа предполага възможността да избират. Ето защо Деница Киркова, създател на една от най-търсените компании за СПА оборудване, Crystal SPA & Wellness, препоръчва, както класическите сауна и парна баня, така и снежна стая и леден фонтан. Според нея, няма нищо по-вълнуващо от това да преминеш от традиционна сауна на място, покрито от истински падащ сняг, с който да охладиш тялото или страстите си. С температура от -10° C до 0° C, тези стаи все по-често присъстват в някои съвременни спа центрове, тъй като ние бавно, но сигурно, се опитваме да си осигурим все по-автентично изживяване.

Рисковете за здравето на Овните са свързани най-често със сърцето, а някои представители на зодията са податливи на подагра. Хидротерапията, която използва едновременно вода и топлина за лечението на различни състояния, за облекчение на болката и увеличаване силата на мускулите и голям диапазон от движения на ставите, се явява основа за справянето с много медицински проблеми в този аспект. Това включва артрит, неврологични проблеми и рехабилитация след спортни наранявания. Хидротерапевтична вана е много подходящ избор за темпераментните овни. Индивидуалните вани от този вид доставят уникално усещане за топлина, жизненост и хидромасаж. Струите могат да бъдат позиционирани така, че да стимулират и отпуснат активните точки в тялото. Висококачествени устройства масажират частите на тялото, започвайки от краката и достигайки до горната част на тялото, като разполагат с автоматични програми за различно акцентиране и с различно налягане. За да бъде по-интензивно релаксирането и да участват и другите сетива, могат да бъдат добавени и ароматни масла. Често се използват и продукти за успокояване на тялото. Естествената лечебна сила на минералната или морската вода може да увеличи тяхната ефективност.



Слънчевият знак на Стрелеца определя и неговата склонност към здравословен начин на живот. Представителите на тази зодия обичайно имат поддържани фигури и са спортни типове. Сърцето им е по правило здраво, храносмилателната система също е издръжлива. Основната рискова сфера е скелетната система. Тук напредъка на СПА науката е стигнал до медицински доказани разработки, които благоприятстват мускулно-ставните проблеми. Съчетанието на медицинско лечение с подходящите СПА процедури, определено оказва благоприятен ефект върху костната система. Днес има редица медицински доказателства, които подкрепят употребата на хидротермални терапии за лечението на широка гама от медицински състояния, включително общи заболявания като артрит, спортни наранявания, хронични болки и сърдечни болести. Колкото повече е потопено тялото във вода, толкова по-голяма е плавателността и толкова повече намалява носещото тегло. Това води до намаляване на силите на натиск върху болезнените, носещи теглото стави. Ето защо, някой, който по принцип страда от болки в гърба или краката, когато стои прав или върви, ще намери тези дейности за много по-безболезнени под водата.

Всъщност, такива хора могат да бъдат в състояние да извършват упражнения до аеробни нива във водна среда. Тук подходящи са СПА процедурите за крака. Такива процедури обикновено се намират в зона, където керамични или мозаични пейки предлагат удобно място за релаксация, докато краката стоят потопени в студена или топла (никога гореща) вода. Краката са особено важни в процеса по затопляне и охлаждане, тъй като малкото количество плът и мазнини по тях, в комбинация с големия брой кръвоносни съдове, позволяват охлаждащият и затоплящият ефект да бъдат пренесени през тялото с помощта на затопления или охладен кръвопоток. Друга форма на СПА релакс, подходяща за Стрелците е ревитализиращ басейн - едно от чудесата, които правят СПА комплексите предпочитано място за рехабилитация. Ревитализиращ басейн е общото наименование на това, което хората най-общо наричат „джакузи“ (име, станало синоним на басейните с водни струи). Те предлагат мини вариант на хидротерапевтична процедура, като обикновено се използват на места, където не е позволено поставянето на хидротерапевтичен басейн в пълен размер. Тези басейни обикновено са с температура от 35° C до 38° C и функционират, изстрелвайки въздух под налягане под водата с различен интензитет и честота.


И така, мили огнени приятели, смело се гмуркайте в СПА-комплекса. Така или иначе лятото е към края си, колкото и да се опитваме да го удължим с романтични снимки от плажа. И докато трафикът към морските курорти намалява, помнете, че СПА-комплексите са неподвластни на метеорологичните колебания. Благодарение на Архимедовия закон, не само ще увеличат удоволствието на тялото потопено във вода, а и ще ви доставят истинско удоволствие, съчетано с доказан медицински и оздравителен ефект.

Очаквайте следващата тройка СПА дестинации за въздушните Близнаци, Везни и Водолеи.