С колегите си прекарваме повече от половината време от денонощието - всеки ден, пет пъти в седмицата. Докато работим, комуникацията с тях, споделените преживявания и емоции често пъти ни сближават и ни превръщат в едно голямо семейство. За добрите служебни отношения обаче, голяма роля играе и зодиакалният знак. Затова ви предлагаме да надникнем в темперамента и характеристиките на всеки един от тях и да видим с какви колеги, аджеба, си имаме работа.

Овен

Перфектният посредник при уреждане на спорове. Когато е в офиса, Овенът обича разнообразието, промяната и чувството, че нещата се развиват. Овенът обича темпото и бързите резултати. Затова, ако е необходимо, той вкарва в работата нужната й динамика в подходящия момент. Овенът обича да поема инициативата в свои ръце, но и често пъти не обича да му се казва как да си свърши работата. Овенът по-скоро обича да се учи от собствените си грешки, отколкото от тези на друг. Овенът може да е човек, който решава споровете, но и човек, който ги подклажда. Когато Овенът е на пътя на успеха, амбицията му да постигне набелязаното на всяка цена, често пъти го прави хладнокръвен спрямо околните. Способен е да загърби личния си живот в името на кариерата. Самоуверен, прибързан и с чувство за собственото си „аз", Овенът се отнася към постиженията на работното си място като към ритуал между победител и победен. Овенът е предприемчив и целенасочен. Понякога обаче проявява самонадеяност, която може да му изиграе лоша шега. Не се доверява особено много на колегите си и на тяхното мнение по даден въпрос. Обича да се налага. Неговата дума е закон. Идеалният колега на представителите на тази зодия е Везни - балансиран, спокоен и приспособим.

Телец

Телците са изключително лоялни, деликатни и методични. Не се разсейват лесно, след като са започнали някаква работа, като ценят структурирания и подреден дневен ритъм. Телците са обладани от чувството за благополучие, което допринася за спокойната работна атмосфера. Колкото и вглъбено и всеотдайно да работи, Телецът не пропуска нищо, което се случва около него. Телците са великолепни колеги и винаги готови да се отзоват на помощ на някой по-неопитен новобранец от тяхната гилдия. Телецът развива взаимноизгодни приятелства с „акълиите - малки професори", които обикновено са дребнички, но интелектуално многостранно развити Риби или Водолеи (за разлика от Близнаци или Везни, които могат лесно да намират изход от конфликтните ситуации с приказките си). Телците се мотивират най-лесно от материалните неща. Красивата титла не означава много за тях, но увеличението на заплатата има силно въздействие за осигуряването на лоялността на Телеца. Може би най-голямата привилегия, която работодателят може да предостави на Телеца служител, е удължаването на обедната почивка.

Близнаци

Близнаците говорят бързо, често пъти прекъсват, за да изразят своето мнение по въпроса, сприхави са и лесно раздразними. Въпреки избухливия си характер, те имат качеството да се разбират почти с всеки на работното място. Близнаците са хора, които отлично комуникират. Убедителни са и уверени. Самият процес на контактуване особено силно стимулира Близнаците. Близнаците обичат да се захващат е много и разнообразни задачи и се затрудняват, ако дълго време трябва да се концентрират върху една задача. Вдъхновява ги разнообразната и стимулираща обстановка. Имайте си обаче едно наум, ако имате колега от тази зодия. Те обичат да клюкарстват и са чудесни събеседници на конференции, където могат да ви разкажат всички пикантни подробности в отношенията между колегите от техния офис. Затова бъдете по-дискретни, докато се намирате в тяхната компания.

Рак

Раците са предприемчиви хора, които работят добре в среда без конфликти и напрежение. Най-добрият стимул за тях е материалният. Колкото по-висока заплата взимат, толкова по-добри и ефективни на работното място стават. Раците са спокойни колеги, отзивчиви и готови винаги да изслушат събеседника си. В офиса Ракът, който е в лошо настроение, може да побърка колегите си. Но тези представители от тях, които харесват работата си, почти винаги са прекрасни служители.

Лъв

Лъвът е един от най-взискателните към своите колеги и служители знаци. Да работи за някой друг не е особено типично за представителите на зодия Лъв, но когато липсва алтернатива, са готови на всичко, за да се отдадат на вярна служба. Лъвът е изключително отговорен, отзивчив и лоялен изпълнител. Отношението му към колегите е такова, каквото тяхното към него. Лъвовете далеч не са надменни към колегите си, колкото наложилите се стереотипи се опитват да ги изкарат. Те са словоохотливи, естествени и готови винаги да се притекат на помощ. Обясняват спокойно и с търпение спецификата на дадена задача. Лъвовете изискват подкрепата на работодателя си, за да могат да поемат инициатива и отговорност в области, в които са най-добри. В противен случай често пъти могат да се почувстват недооценени и пренебрегнати. Имат силно вродено чувство на справедливост. Лъвовете имат нужда от свобода на интерпретацията и дори срамежливите Лъвове (а те наистина не са малко), когато веднъж бъдат забелязани, са готови да открият нови и неподозирани измерения от своите качества и способности. Страдат, когато някой не им обръща внимание и взема работата им на майтап. Когато стане дума за получаване на заплата, Лъвовете са особено взискателни. За тях печалбата, която получават, трябва да отговаря адекватно на положения от тях труд.

Дева

Девите са хора на детайла. Обичат да изпипват всичко до съвършенство, за да са сигурни, че могат да продължат към следващия етап на работа. Девата е изключително изпълнителен и наблюдателен колега. Той е сериозен и отговорен служител, а към останалите от колектива се отнася по същия начин, по който и те се отнасят към него. Девите обичат високите постове и по всякакъв начин се стремят да се докажат пред шефовете си. По рождение Девите са хора, които постоянно и за всичко се безпокоят и от време на време имат нужда от утешаване, което често търсят у хората, с които работят. Никога няма да сте в състояние напълно да ги успокоите, но общуването ще им помогне. Ако сте в компанията на Дева – колега, винаги му показвайте, че се интересувате от неговото мнение. Девите имат особена нужда от подкрепа и разбиране. Малките, но точни думи, хвалещи тяхната работа, правят чудеса със скромното и дълбоко скрито его на Девата.

Везни

Везните приемат работата си много сериозно и за тях е въпрос на чест да изпълнят задълженията си добре. Те нерядко подценяват собствените си възможности и обикновено са готови за повишение много по-рано от момента, в който самите шефове ще се досетят за това. Везните имат нужда от постоянен, но дискретен подтик. Везните са колегите, на които винаги и по всяко време можете да споделите и най-съкровените си тайни. Те никога на никого няма да ги издадат. Везните винаги правят добро впечатление, много са изкусни в изящните маниери на общуването и знаят как да кажат: „Добър ден, как сте?" без да са дръзки или снизходителни. Везните биха направили много, за да избегнат конфронтацията, и по-скоро използват социалните и словесните си умения, за да убедят другите във възгледите си, отколкото бруталната сила (като Овена или Стрелеца например) или гнева и емоционалните сцени (като Скорпиона или Рака).

Скорпион

Скорпионът служител е предан, трудолюбив и не понася глупавите и мързеливи колеги. Собственикът на фирмата или мениджърът, които не са способни да спечелят уважението на Скорпиона, са достойни за съжаление. Скорпионите се чувстват най-добре, когато имат постижения, те целенасочено и решително се заемат със задачата и няма да си отдъхнат, докато не я свършат, при това както трябва. Неслучайно Скорпионите са взискателни и към работата на колегите си. Ако разберат, че някой не полага усилията, които полага е готов да влезе в жесток конфликт с него. Скорпионите са прибързани и не проявяват особено търпение към колегите си. Все пак, ако почувстват, че останалите се отнасят към тях с уважение и респект, могат да станат най-милите хора на света. В случай че се почувстват пренебрегнати и недооценени обаче, Скорпионите са способни да превърнат и най-мирната и спокойна атмосфера в истински ад. Но без скандали, а с коварни номера.

Стрелец

Сговорчив, спокоен и оптимистичен – това обикновено е първото впечатление, което Стрелецът остава у колегите си, след като прекрачи прага на новото си работно място.
Понякога са прекомерно самоуверени, което често може да бъде погрешно изтълкувано от околните като демонстрация на високомерие и чувство на превъзходство. Стрелците имат силна вяра в себе си, окото им никога няма да мигне пред лицето на трудностите, така че ако има изгледи за приятно прекарване на времето, те ще са напълно щастливи да скочат в пропастта, без да се замислят. Стрелците са наблюдателни, изпълнителни и всеотдайни. Улучват винаги право в целта, когато трябва да свършат нещо. Стрелците са особено находчиви, забавни и темпераментни колеги. Лесно обаче се палят от нищо. Макар и емоционални, техният вроден интелект им помага лесно да завързват разговор с всички.

Козирог

Козирозите са усърдни, сериозни, трудолюбиви и добронамерени колеги. Обикновено прекарват обедната почивка на работното си място със сандвич и чаша чай и успяват да свършат допълнително работа. Има обаче и един друг тип Козирози, които също са така трудолюбиви, но амбициозни и често пъти ликуващи и експанзивни, с чувство за хумор. По време на обеда тези Козирози са в бара, разказвайки вицове на захласнатите в историите му слушатели. Козирогът без задача се чувства излишен. Като колеги са настойчиви и непреклонни. Държат на думата си, но и на личното си убеждение по дадена тема. Трудно биха били разубедени по някой въпрос. При положение, че имат достатъчно престиж и че заплатата е подходяща, Козирозите с удоволствие ще работят до пълно изтощение. Какво мотивира Козирога служител? Добрата заплата и възможността за по-висок пост. Козирозите са лоялни колеги, но понякога могат да проявят пренебрежително отношение към някой колега в името на личното си израстване.

Водолей

Водолеите са сред зодиите, които изпъкват със своята емоционална интелигентност. Разговарят с всички и се разбират с всеки. Умните и будни Водолеи знаят как да си вършат работата така, че крайният резултат от нея да се окаже повече от успешен. Темпераментни, словоохотливи и чистосърдечни, Водолеите умеят да общуват с всеки и го правят по изключително естествен и фин начин, независимо дали е началник, равен или подчинен. Водолеите служители се учат бързо, гладни са за знания и се справят с всичко, с което се захванат. Отзивчиви са и обичат развитието. Водолеите на длъжност, която вече не ги стимулира, избират една от двете възможности: или напускат, или поемат следващата работа една степен по-нагоре. Трябва им не повече от месец, за да постигнат това, което искат.

Риби

Рибите са способни на всичко, ако имат подходящия началник и перфектния колектив. Представителите на тази зодия сами не подозират мащаба на успехите, които могат да постигнат, вследствие на качествата и способностите си. Важно е обаче обкръжението, което ще работи съвместно с тях и ще влива стимул в тяхната работа. Щом веднъж са започнали някаква работа, Рибите бързо са погълнати от нея. Обичат работата в колектив и са изключително отзивчиви към колегите си. Рибите са мечтатели. Именно това им качество им помага да вярват и в другите. Често пъти Рибите се оказват добра опора и стимул за другите. Умеят да вдъхват вяра и кураж у всеки, който се почувства несигурен или пренебрегнат. Великолепни събеседници и колегиални партньори.

Четете още: Ето как да му вземеш акъла според зодията ти