Автор
Ева Григорова

Меркурий ще бъде ретрограден още 3 пъти през 2023 г. – Ето какво трябва да знаете и как да планирате времето си

Ако смятате, че 2023 г. е започнала объркващо, можете да обвините астрологията. Меркурий, планетата на комуникацията и информацията, вече беше ретроградна с настъпването на Нова година, като се върна към директно движение едва на 18 януари.

Ретроградните транзити на Меркурий често водят до объркване в комуникациите и можем да очакваме същото да се случи по време на още три от негови ретроградни движения през 2023 г.

Но за щастие, не е необходимо просто да чакаме в страх - всъщност планирането за датите на ретроградния Меркурий може да ви помогне да изпреварите потенциалния хаос.



За да не останете изненадани, ето датите на ретрограден Меркурий, които да отбележите в календара си:

21 април до 14 май
23 август до 15 септември
13 декември до 1 януари 2024 г

Забавеното и изглеждащо в посока назад движение на планетата може по подобен начин да забави вашето движение в областите на живота, които тя управлява, като комуникациите и пътуванията. Това не означава, че е гарантирано, че ще имате закъснения на полети и заплетени разговори, но че е възможно да възникнат сценарии, които не контролирате напълно или пък да не сте се погрижили да се подготвите достатъчно добре.

Ето защо астролозите гледат на ретроградния Меркурий не като на пратеник на лоши новини и вестител на лош късмет, какъвто често се представя, а вместо това, като напомняне от Вселената да забавите темпото, да проверите отново подробностите и да
преразгледате миналото си.

Конкретните аспекти на живота ви, които тази енергия засяга, ще зависят от зодиакалния знак, през който Меркурий преминава, докато е ретрограден. През 2023 г. Меркурий е ретрограден във всички земни знаци (с изключение на няколко дни от последната ретроградност, през които ще бъде в огнения знак Стрелец).

Ретроградният Меркурий в земните знаци ще ни накара да се фокусираме върху материалния и физическия свят.



Как да преминете през всеки ретрограден транзит на Меркурий

Първо, винаги е полезно да очаквате неочакваното и да сведете до минимум последиците от всеки хаос, като сте проактивни с почивката си. Задължително планирайте така графика си, че да ви остане време, в което да се справите с различните заплитания, които вероятно ще се случат.

Периодите на ретроградност са чудесни за преразглеждане на стари решения, преосмисляне и преоценка. Не забравяйте, че ретроградният Меркурий е свързан с преосмисляне на миналото, а не с гледане напред към бъдещето. Друго важно нещо е, че този период на забавяне и преразглеждане няма за цел да ни разочарова, а да филтрира това, което не ни служи. Ретроградният Меркурий всъщност ни предлага шанс да се помирим с тишината, да се свържем отново с вътрешния си глас и да оценим факта, че забавянето е необходима и здравословна част от живота.

Ето какво да очакваме от 3-те оставащи три периода на ретрограден Меркурий през 2023 г

1. Ретрограден Меркурий в Телец: 21 април до 14 май


Телецът е знакът на всичко материално и естествено, което може да означава, че тази конкретна ретроградност може да извади на повърхността някои по-рано заровени проблеми, свързани с нашата естествена среда. Телецът е знакът и на финансите, ценностите и властта, което означава, че може да ни се наложи да ги преосмислим. На практическо ниво това значи, че е добра идея да прегледате бюджета си и да видите къде може да е разумно да направите корекции преди да дойдат летните месеци, през които обичайно харчим повече.


2. Ретрограден Меркурий в Дева: 23 август до 15 септември

Ретрограден Меркурий в Дева, а Девата е управител на Меркурий. Можете да очаквате грешки в комуникациите, закъснения и смущения във вашия график и баланс между работа и личен живот. Най-доброто, което можете да направите е да разгърнете в себе си енергията на Девата и да планирате, планирате и пак да планирате. Това означава да имате план А, план Б и може би план В за всичко особено важно, което се случва през това време. Това също е перфектна ретроградност, по време на която да се откажете от остарелите навици и да реорганизирате рутината си.



3. Ретрограден Меркурий в Козирог *и* Стрелец: 13 декември до 1 януари 2024 г.

Този последен ретрограден Меркурий за годината енергийно напомня на първия от 2023 г.: ще се случи (предимно) в земния знак Козирог. Всъщност Меркурий ще бъде ретрограден на 13 декември на 8-ми градуса от Козирог, което е точно същият градус, на който той стана директен на 18 януари. Това ще ни върне към истории, разговори и теми, които се появиха по време на ретроградния Меркурий, който току-що приключи. С други думи, ако смятате, че напредвате в нещо, но не сте го постигнали съвсем, бъдете сигурни, че ще имате друга възможност да го направите в края на тази година.

Енергията се измества на 22 декември, когато Меркурий ще се премести в знака Стрелец, търсещ приключения. Това може да ни насърчи да преразгледаме нашата перспектива или мироглед, или да се свържем отново с духовните практики.