Автор
Антония Дамянова

Най-опасната възраст в астрологията: как да преминем през нея по-спокойно и безпрепятствено

Желанието да се предпазим от неприятности, които ни дебнат незнайно откъде, във всеки един момент, е присъщо на всеки човек. Ето защо има толкова голям интерес към всякакъв тип прийоми, които ни позволяват да погледнем поне малко в бъдещето. Един от тях е и астрологията, която според експерти в сферата е в състояние да разкрие проблемите и трудностите в живота ни и да ни даде полезни съвети как да се справим с тях.

Възможно ли е наистина да се определи най-опасната възраст в живота на човек с помощта на астрологията и да се намерят начини за минимизиране на евентуалните бъдещите негативни преживявания, споделя пред Wday.ru Наталия Копнева – ведически астролог, психолог, сертифициран учител по йога.

По думите ѝ от гледна точка на астрологията няма най-опасна възраст. Но има определени кризисни етапи, провокирани от планетите в картата на човека. Това са ключови периоди, в които е важно да вземем правилното решение. Много често в такива моменти животът на човек е обагрен с негативни емоции – съмнения, притеснения, страхове. Това е така, защото по време на кризи трябва да намерим нови реализации, да се отдалечим от стереотипите, да вземем нестандартни решения за себе си, да преминем към развитие.

През целия живот могат да се появят различни планетарни периоди, сигнализиращи за опасност. Това се дължи на кармата на човек, която е натрупана през всички минали и настоящи прераждания.

Връзка на възрастта с южния и северния възел

Наталия Копнева твърди, че всеки човек при раждането си формира така наречената ос на съдбата, която се формира от два кармични възела – Възходящ и Низходящ. Те обединяват лунния и слънчевия космически принципи, задавайки посоката. На човек е предписано да се движи към Възходящото, което показва какво трябва да научи в живота си, какво трябва да открие и да развие в себе си, към какви цели да се приближи.

Всички ние сме родени в съответствие с определени кармични задачи, които трябва да бъдат решени в това въплъщение. И така, низходящият (южен) кармичен възел – планетата Кету в определен знак и къща – говори за това какви качества човек вече е натрупал в минали животи. Това е отправната точка, зоната, където всичко вече е преминато и където не трябва да се стига, но можете да използвате натрупаното като ресурс за по-нататъшен растеж.

А възходящият (северен) възел – планетата Раху – в определен знак и дом съобщава какво трябва да се изработи, каква е крайната цел. Това е зоната на растеж и разширяване, където човек обикновено се страхува да отиде, но е необходимо. Тези кармични възли са винаги противоположни.

Пълна ротация на възлите се извършва на всеки 18-18,5 години. Възлите се връщат в началните си точки, дадени при раждането, и тогава човекът е в криза. Точно в такива значими моменти на завръщане има възможност драстично да промените живота си и да продължите напред в развитието - това са 18-18,5, 37-39, 55-57, 73-76 години.

Когато южните и северните кармични възли преминават през пълен обрат, те позволяват да се прецени какво е вярно, правилно в нашия живот и от какво трябва да се отървем. Те отчитат дали вървим по своя път, накъде да продължим, успяваме ли да постигнем мечтите си.

Кризи и планети

Тежката карма се задейства, когато така наречените зловредни планети влязат в определени домове, аспекти, транзити. Или влизат в контакт с други по-слаби планети: те включват Сатурн, Раху, Кету, Марс и понякога Слънцето и намаляващата Луна. До 45 години човек определено е минал през поне една такава криза.
Например цикълът на Сатурн е 29 години, на тази възраст се връща. Следващите етапи са: 58-59 и 88-89 години. Планетата идва да "провери" дали човек е постигнал желаните резултати, или не, реализирал ли е потенциала си?

Обикновено през този период могат да настъпят драстични промени: някой да напусне работа, да се разведе, да промени кръга си от приятели, да се премести и т.н. Така че Сатурн отнема всичко излишно и ненужно, помагайки на човек да се насочи в правилната посока, да хармонизира пътя си и своята съдба.

Четете още: Ретрограден Нептун от 28 юни до 4 декември: За какво да внимава всяка зодия