Автор
Woman.bg

Пролетта настъпва с магическа нощ и суперлуна

Днес настъпва моментът, в който продължителността на деня и нощта се изравнява. Явлението е известно като пролетно равноденствие за Северното полукълбо на Земята, и есенно – за Южното. От този момент нататък денят започва да нараства.

С него се поставя началото на астрономическата пролет, която ще настъпва на 20 март, минути преди полунощ, в 23:58 часа.

Тази нощ жителите на Северното полукълбо ще станат свидетели и на суперлуна. Равноденствие и такова пълнолуние не са съвпадали от пролетта на 2000 г. насам. Феноменът ще се наблюдава отново след 2030 г.

Макар и Луната да бъде доста по-отдалечена от предходната "супер" фаза, редица астрономи и учени смятат, че заради по-благоприятните климатични условия и значително по-разредената облачност на редица места по света точно суперлуната от 21 март ще бъде най-видима и ясна, като дори за невъоръжено око е възможно да изглежда и по-голяма от тази, случила се на 19 февруари.

B иcтopиятa нa cвeтa пролетното равноденствие се cвъpзвa c мнoгo древни тpaдиции и oбичaи. Днес те се преплитат, съчетавайки cвoятa езическа и христинска природа.

Eднo oт древните имена на празника e „Остара“. To вoди нaчaлoтo cи oт имeтo нa немската бoгиня нa пролетта, която на днешния ден се вeнчaвa зa бoгa нa cлънцeтo.
Празникът отбелязва възpaждaщoтo се нaчaлo нa китната и дългоочаквана пролет и пoлaгa нaчaлoтo нa нeйнoтo астрономическо дaтиpaнe.

Смята се още, че намислените на този ден желания се сбъдват и затова е добре да сме изпълнени с чисти и положителни помисли. На 20 март се обновява енергията на Вселената. През годината това се случва няколко пъти, но само в деня на пролетното равноденствие обновяването е най-силно изразено. Това е време на въодушевление и подем, време на динамика и сбъднати желания!

Няколко магически ритуала, изпълнени на днешния ден, ще ви заредят с мощна позитивна и съзидателна енергия. За целта е нужно най-напред са се избавите от ненужното. Изчистете своето пространство за новото и удивителното. Мислете позитивно. Запишете всички проблеми и притеснения на лист хартия. След това изгорете листа и пуснете праха по вятъра. Такъв “ритуал” има огромна сила.

Денят на пролетното равноденствие може да сбъдва желания. Затова си намислете няколко и ги отправете към Веселената с цялото си сърце.
Пролетното равноденствие ни носи надежда за ново начало, нови мечти и стремления. Носи ни и вярата, че Любовта, Истината и Мъдростта най-сетне ще възтържествуват и ще проникват все по-дълбоко в душите ни!

Четете още: Усмихнете се! Днес е Международният ден на щастието