Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Ретрограден Плутон – време за вътрешна трансформация

Плутон в римската митология е бог на подземното царство, владетелят на царството на мъртвите. Пълно завъртане около Слънцето планетата прави за 248 години. Откриването на Плутон през 1930 година съвпада с разцвета на престъпността, зората на атомната ера и епохата на Великата депресия.

В астрологията Плутон се счита за планета, свързана с кармата, въпреки че астрономите и НАСА я лишиха от този статут. И докато се движи по знака на Козирог, той ни дава кармичен урок за това дали сме се научили на достатъчно сдържаност, която ще ни позволи да израстнем над себе си и да стигнем до следващия етап.

От 27 април Плутон мина в ретроградност, която ще продължи до 6 октомври. Случва се веднъж годишно и продължава 4-6 месеца. Както при Меркурий, когато Плутон се движи обратно, неговата позиция влияе на това как се чувстваме. Не забравяйте, че ретроградното движение винаги е насочено към вътрешна активност (психическо или психологическо състояние), което засяга физическото ни състояние. От друга страна, директното движение е насочено към външни обстоятелства.

Ретрограден Плутон задълбочава психическите процеси, насърчава ни да се отървем от ненужното, остарялото, пречещото на нашето развитие в този живот. Необходимо е да се разбере, че Плутон не се интересува от жертвите, той унищожава и рециклира това, което не е необходимо (дори и да не знаете за него), за да му придаде нова, истинска стойност.

Във всяко движение на Плутон ние чувстваме необходимостта да се отървем от всичко остаряло и неподходящо - насърчава ни да изхвърлим всички ненужни мисли, да променим вярванията и поведението, да оставим отрицателните емоции. И сега е време да направите такова "вътрешно душевно почистване". Също така е и добър момент да разберем душата си и да определим от какво се нуждаем и от какво не.

Ретрограден Плутон ни дава мощна вътрешна енергия, която ни насочва към интроспекция. Период на вътрешна трансформация. Опитайте се да отговорите на редица въпроси, сред които: дали всичко в живота ви е под контрол, къде и защо сте пропуснали нещо или при какви обстоятелства реагирате твърде агресивно, което прави другите по-склонни да ви атакуват.

По време на ретроградния период на Плутон често много хора започват да се занимават със здравна профилактика и да използват нови области на нетрадиционна медицина. Много от тях се опитват да правят вътрешно почистване чрез детокс диети, източни практики и дори интензивно психологическо обучение (НЛП).

Бъдете готови да пуснете това, което вече не функционира, за да можете да реформирате живота си. Разположението на ретрограден Плутон по дом в радикса ще ви подскаже за коя сфера на живота се отнася. През следващите шест месеца някои тайни, които крием дори от себе си, може внезапно да се открият, да изискват тяхното осъзнаване.