Автор
Woman.bg

Сбъднаха ли се предсказанията на Айзък Азимов за 2019-а?

През далечната 1983 г. един от най-големите писатели в жанра на научната фантастика е помолен да направи своята прогноза за това как според него ще изглежда светът през 2019 г. Днес почти 40 години по-късно анализираме до колко мислите му, записани за първи път от вестник „Торонто старс“, отговарят на реалността.

Оказва се, че някои от прогнозите му са изключително точни.
Създателят на трите закона за роботиката успява безпогрешно да предвиди един свят, доминиран от компютрите. Според него те до такaва степен ще контролират живота ни, че ще ни бъде трудно изобщо да живеем без тях. Това е самата истина към днешна дата.

Азимов e крайно проницателен за времето си – през 1983 г. много малко хора употребяват компютри, интернетът вече е измислен, но отново много малко хора знаят за него.
Писателят успява да види бъдещето и в друга сфера, в която има зашеметяващи познания – роботиката. Според прогнозата му в много индустрии през 2019 г. работата ще бъде вършена от роботи, което ще спести много работни места.

Азимов отива доста далеч, но не предвижда вярно, че в днешно време няма да има учители, тъй като децата ще учат от компютри от домовете си. Това според специалисти ще се случи след няколко десетилетия.
Писателят малко избързва във времето и що се отнася до излизането на човечеството в космоса. Според автора през 2019 г. хората щели да имат минни заводи и слънчева електроцентрала на Луната. Тук той не е толкова точен, защото наистина Международната космическа станция е съоръжение, което обикаля Земята, но Луната все още не е колонизирана.

Това отчасти се дължи на факта, че след края на Студената война космическото съревнование е прекратено. Преди това САЩ и Съветският съюз влагат огромни средства в проекти и разработки, свързани с Космоса.
Но със сигурност Азимов за пореден път е размишлявал в правилна посока – през 2017 г. Белият дом оповести планове да построи постоянни съоръжения на Луната с изследователска цел. Освен това Илон Мъск се надява, че първата частна пътническа обиколка на Луната ще е факт до 2023 г.

Азимов правилно прогнозира още, че през 2019 г. планетата ще е пренаселена и много замърсена. Той обаче е оптимист, тъй като погрешно смята, че човечеството ще има инструменти в ръцете си, за да спре тези процеси.