Слънчевите български домати вече зреят. Идва сезонът на отпуските и всичко, от което имаме нужда е малко свободно време, вкусна храна и аромат на любимите бабини гозби. И понеже няма българин, който да не е отгледан с лютеница, шопска салата и чушки в домaтен сос, днес ще ви разкажем малко повече за Негово Величество домата, когото неслучайно наричат Царят на лятната кухня. Малко известен факт е, че това е може би единственият зеленчук, който сготвен е дори по-полезен, отколкото суров. Затова и можете да сте напълно спокойни, че когато го слагате в тавата с гювеч например, доматът не само не губи полезните си свойства, а нещо повече - придобива нови качества. Тайната е в едно вещество, наречено ликопен. Доматите, преминали през термична обработка, всъщност са по-добър източник на ликопен, в сравнение с тези, които са сурови. Реално термичната обработка спомага за освобождаването на повече ликопен, който бива усвоен много по-лесно от организма. Доматите имат още една особена специфика - независимо дали ги хапвате на салата или сготвени - те осигуряват на организма и голямо количество бета каротин и витамин C.

Как да изберем вкусни и полезни домати

И понеже сме в сезона на доматите, не бива да забравяте, че когато избирате зеленчуци е добре да зaлагате на такива, които са с минимални остатъчни количества пестициди. Такива са плодовете и зеленчуците с марка "BILLA Градини". В проекта на BILLA се включват над 30 прецизно селектирани български производители. Благодарение на тази кампания клиентите на BILLA могат да избират всеки ден между богато разнообразие от вкусни и качествени плодове и зеленчуци, грижливо отгледани в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

Ако сте фенове на доматите, това лято можете да опитате продукцията от градините край китното село Зверино в община Мездра. В тях екип от агрономи се грижи за отглеждането на вкусни български домати - по утвърдена технология и специално разработена от BILLA програма за намаляване на пестицидите. Експертите на BILLA пък строго контролират качеството на продукцията и проверяват свежестта на плодовете и зеленчуците в магазина на всеки час. Затова доматите там са толкова вкусни.

Калий и антиоксиданти

Неслучайно доматът е сред топ продуктите в така популярната средиземноморска диета. Салатите, сосовете и супите с негово участие са изключително полезни за организма, защото са богати и на така ценния калий. Освен това в домата се съдържат и трите най-мощни антиоксиданта за тялото. На практика това означава, че освен по-здрави, пресните слънчеви домати, които са отгледани с минимално количество пестициди (като тези от „BILLA Градини“), ни правят и по-красиви. Причината за това е, че според някои експерти бръчките и отпуснатата кожа на лицето се дължат именно на замърсената околна среда и свободните радикали, които увреждат клетките в човешкото тяло.

*Ако сте от феновете на салатите и обичате свежи зеленчуци, сега е моментът да похапвате на воля пресен и полезен зарзават. Просто минете през най-близката BILLA и си вземете от прецизно отгледаните български плодове и зеленчуци с марка "BILLA Градини". Просто не забравяйте, че освен вкусна, е важно храната ни да е полезна и качествена.
Повече за кампанията и програмата за намаляване на пестицидите, може да намерите в сайта на BILLA www.billa.bg

(в материала има продуктово позициониране)