Той е ароматен, вкусен и ни носи усещането за слънце и сладост. Той е пъпешът - един от най-полезните за организма дарове на лятото.

Понякога подценяван, жълтият плод е сред любимите на диетолозите, които често го препоръчват като идеално допълнение към хранителния режим. Каква е причината? Пъпешът е истинско съкровище - той съдържа много полезни витамини и микроелементи, но най-важното му качество е, че пречиства организма от токсините. Нишестето на пъпеша се усвоява много добре от стомаха, а то има способност да се свързва с вредните вещества и да ги извежда от организма.



Но това е само едно от десетките полезни качества на пъпеша. Ето някои от най-важните причини да си купите от жълтия плод още днес:

Малко калории, много наслада

Пъпешът съдържа около 67 процента вода, което го прави нискокалоричен и отличен за хидратацията на организма. Добрата новина е, че в 100 грама от него се съдържат само 42 калории. На практика това означава, че даже и да изядете килограм пъпеш, ще сте приели едва 420 калории. Този показател е доказателство, че пъпешът е приятел на талията ни, защото е хем сладък и вкусен, хем нискокалоричен. За сравнение - в килограм шоколад има 5 500 калории.

Заложете на българските пъпеши

Още в древни времена гърците и римляните донесли по нашите земи първите семена на пъпешите. 20 века по-късно по плодородните български полета се раждат едни от най-сочните, вкусни и ароматни пъпеши на Стария континент. Но преди да изберете пъпеша по видимите белези за зрялост - пукнатини по кората и лесна за отделяне дръжка, трябва да сте сигурни, че той е с гарантиран произход и качество.

За да отговори на все по-нарастващото търсене на качествени български плодове и зеленчуци, BILLA създаде за клиентите си собствената марка „BILLA Градини“. Тя ни гарантира произхода на продуктите, които купуваме и най-важното - при какви условия са отглеждани.

Благодарение на специалната си програма за намаляване използването на пестициди при отглеждането на плодове и зеленчуци, в момента продукцията с марката BILLA Градини на щандовете в магазина е с минимално или дори без остатъчно количество пестициди.

Това означава, че когато посегнете към плодовете и зеленчуците с марка „BILLA Градини“, знаете че купувате качествена българска продукция. Отгледани в едни от най-плодородните кътчета на България, те са със запазени полезни качества и гарантирано свежи – свежестта им се проверява на всеки час в магазина.

Витаминозна аптека

Пъпешът е истинска витаминозна аптека. Той е богат на фолиева киселина, което го прави особено подходящ плод за жени, тъй като това е много ценен елемент за тяхното здраве. Жълтият плод стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Смята се, че 150 г пъпеш задоволява дневната нужда на организма от фолиева киселина, което е повече от добра новина.

Всяко резенче от плода е депо за витамини и минерали – той съдържа витамини В и С, калий, магнезий, желязо, калций и селен. Едно от най-ценните му качества е и наличието на елемента Германий - той е изключително рядък и се грижи за младостта на клетките ни.

В източната медицина пък е много разпространено твърдението, че пъпешът лекува главоболие. Рецептата е много лесна - вземете 200 грама изстуден пъпеш и го хапнете на малки хапки, като дъвчете бавно.

Е, не знам дали ще ви мине мигрената, но със сигурност една порция студена сладост няма да ви навреди.


Антисрес терапия

Наскоро британски учени достигнаха до извода, че пъпешът помага на организма при стрес. Причина за това твърдение е наличието в плода на ензима супероксид дисмутаза. Той има силно антиоксидантно действие и може да облекчи симптомите на хроничен стрес, смятат специалистите.

Каква по-добра новина от това? Ако сте имали тежък ден в офиса, минете през BILLA и си изберете един вкусен български пъпеш. Така ще получите естествена антистрес терапия с максимална доза свежест.

Повече за кампанията и програмата за намаляване на пестицидите може да намерите на www.billa.bg

(в материала има продуктово позициониране)