Автор
Цвета Герчева

3 причини да се влюбя в котките! (Дъдли, не ревнувай)

Имам страшно самочувствие на човек, който може да се оправи с почти всяка животинка, вероятно заради факта, че сега живея с 2 кучета, от малка яздя, гонили са ме гъски, патки, влечуги и бабата на съседите с тояга в ръка, а и поне 3 пъти ме е кълвал петел като дете. И все пак - оказва се, че след поне дузина отгледани дворни котки (израстнала съм в селска къща с всичките ѝ плюсове, мисля че минуси няма), този уикенд съм в ролята на добрата Цвети, която ще прекара малко време с Джейми.

Джейми е котарак, за когото по-скоро може да се каже, че е специална личност, към която се отнасям с респект. Ще си призная, леко неглижирах фактa, че трябва да погледам за няколко дни котка. Собствениците на Джейми, освен че са приятели от детство, все пак имат нужда от един СПА уикенд годишно, нали? И тук се появявам аз с уникалната идея да остана да си пообщувам с котарака два дни. "Никакъв проблем - ще сме идеално с него. И без това имам толкова работа, че няма да мръдна от компютъра. Има ли нещо специфично, което трябва да знам?", питам с почти научен тон.

"Не, той обича да яде и да спи, това е." Тук приключва инструктажът, а аз след един уикенд в компанията на Джейми имам своя топ 3 на причините защо е супер яко да си имаш котка вкъщи. Дъдли - не ревнувай, един ден просто ще си вземем и котенце. Няма страшно - ще обичам всички по равно, обещавам.

И така - след като видях буквално какъв рахат е котката, пиша тази своя селекция в 3 точки специално заради всички, които се чудят да си вземат ли котка вкъщи, или не. На първо място:

Вземете си котка, няма да я водите на разходка по 2 пъти на ден

Да започнем с това: котката е голяма благодат за заетите хора. Не е нужно да отделяте по 2 часа на ден за разходка, не миете кални лапи всяка сутрин и не на последно място - котката е домашно животно, което наистина отговаря на всички хигиенични изисквания - имам предвид, че не излиза от къщата и не внася в дома всичката Менделеева таблица, която е способна да донесе кучето, само ако се овъргаля добре в спалнята, след като се е прибрало от разходка в парка.

Котката е любов

Това, което научих от Джейми, е, че котката е наистина любвеобилно същество. С тази разлика, че платена обич при тях няма. Докато Дъдли е способен на челна стойка, за да получи бисквитка, то Джейми по-скоро сам преценява заслужавам ли да ми се обърне малко внимание този следобед, или не съм му интересна. И кофа с бисквитки да изсипя, не получавам мъркане и влюбен поглед, докато той сам не реши. Истината е, че страшно много ми харесва фактът, че той показва характер и сякаш по-искрена и "заслужена" обич. Разбира се, когато е наистина гладен, въпросът изобщо не опира до "Имаш ли работа в момента", а преминава към - "Сипи ми една купичка Royal Canin веднага!".

Всъщност Джейми е влюбен в специалния бленд на Royal Canin за британски късокосмести котки и засега му се отразява отлично. Супер козина, никакви проблеми и едно здраво коте - тази храна определено е попадение. Ще ви издам и една тайна - докато го гледах аз, хапваше по половин шепичка повече гранулки, с цел да се влюби страстно в мен, но не ми се получи особено успешно. Все пак се смях много как започва да обикаля около чувалчето с храна, докато е гладен и докато не чуе гранулките да подрънкват в купичката, не се отказва.

Никога няма да се чувствате гузни, докато лежите на дивана

Ако имате куче, със сигурност сте изпитвали тежестта на онази гузна съвест, която ви казва "Ах ти, доспиваш си и си почиваш, а кучето толкова иска да излезе на разходка в парка... Как не те е срам. Който иска да спи, не си взима куче, знаеш много добре!".

На мен поне редовно ми се случва гузната ми кучкарска съвест да се обажда. Е, с Джейми лежахме горе-долу цял ден, после той ми показа как може да спи по гръб (този номер го знам от Дъдли, но не вярвах, че и котките го могат), а накрая, след като си почина много добре, се качи на масата, на гардероба, на кухненския плот, бутна няколко неща и зарови глава в дамската ми чанта.

Какво искам да кажа с точка 3 ли? Котката носи релакс, спокойствие и същевременно не прави живота ви скучен (събирах пакет макарони около 20 минути от пода, след като Джейми ги бутна.)

Съветът на заклетия кучкар:

Ако и на вас някой път ви се наложи да останете един уикенд с котка - да знаете, ще се влюбите само заради факта, че не джавка сутрин, не пуска лиги, не прави водна локва, когато пие вода и защото - със сигурност ще се замислите: "Добре, аз като имам вече куче, защо да не си взема и едно коте".

Ако пък сте нови в бранша или просто искате да разберете с какво е най-подходящо да храните вашето коте, вижте Т У К.

(в материала има продуктово позициониране)