Автор
Цвета Герчева

Дъдли и погледът "Гладен съм". Не можеш да сбъркаш този поглед

В книгата с рекордите на Гинес имам един особено любим - това е постижението на голдън ретривъра Чарли през 2011 г., който успява да регистрира „Най-силният кучешки лай“, който достига 113,1 децибела. Вие в момента може би се усмихвате на този факт, но повярвайте ми - не искате да сте около гладен представител на породата, който джавка в очакване на вечерята си. Не, не, не, не - не си го причинявайте никога. Тези около 100 децибела толкова силно могат да дисциплинират всеки стопанин, че няма никакво значение на колко уроци по послушание сте водили кучето, колко висши образования имате и даже притежавате ли някакъв военен чин - гладният голдън е "състояние на духа", което не търпи никакви обструкции.

Как обаче се справих аз с погледа с нюанси на..."Положението е страшно, моля те - имай предвид, че е много, много важно, смили се над мен, гладен съм... "? Дъдли ме гледа в този конкретен ракурс поне по няколко пъти на ден. Така: ами не се справям! Гледам да оцелявам, възпитавам в себе си надеждата, че правя всичко правилно и гледам много да не засичаме погледи, защото засека ли ония пълни с любов голдънски очи - КРАЙ!!!

И все пак - когато говорим за храна, искам да ви споделя някои важни неща, които много от стопаните на кучета сякаш знаят, но понякога пренебрегват. На първо място, когато избирате храна за гладния звяр, не е лошо да поговорите с ветеринаря си. Дъдли се храни с Royal Canin именно по препоръка на нашия лекар. Причините са много, но основната, на която се доверявам аз, е, че тия над 6 години обучение в университета и ежедневната среща с космати пациенти все пак правят мнението на доктора за храната малко по-солидно от моето. Нали?

Иначе аз харесвам готини реклами, особено ако някой ми каже, че в гранулите на Дъдли има боровинка и нар, веднага възкликвам "Уау". Обаче, има едно голямо "обаче" и напоследък виждам, че много хората не си дават сметка за него - трябва да правите разлика между съставки и хранителни вещества. Първото се обозначава главно с рекламна цел. Второто реално е това, което помага на вашето куче да бъде здраво. Затова - залагайте на хранителните вещества, а не на някакви упоменати "Уау" съставки.

Искам да насоча вниманието ви и към още един мит за храненето. Той горе-долу звучи така: Кучето е вълк, вълците ядат сърни и зайци - съответно моето куче трябва да яде сурово месо. Така, това е страхотна мисловна верига, но трябва да знаете, че в суровото месо се въдят всякакви малки бактерии и микроорганизми, които могат да докарат такива бели и на кучето, и на вас, че по-добре оставете тази работа на вълците в планината и сипете две шепи гранули на домашното куче. Вярвайте ми.

За финал, понеже стана много назидателен тонът - от екипа на Royal Canin много хубаво обясняват теорията защо въглехидратите не са опасни за вашето куче или коте, даже си имат и полезни свойства. Можете да прочетет още Т У К.

В заключение - няма нищо страшно в храната на кучето да има морков, картоф или някаква зърнена култура - това не прави гранулите "Олеле, ужасно, как може - това е вредно". Напротив - въглехидратите са полезни и нужни, разбира се, в определени количества.

За финал - ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС: как да направя така, че голдън ретривърът с лай, който достига над 100 децибела, да не надебелее като малка бъчвонка, понеже е вечно гладен, а аз винаги се чувствам ужасно, когато ме моли за още една купичка Royal Canin, но аз не му давам.

Знаете ли - няма рецепта. Когато го взехме като бебе, ни казаха - вижте, ако кучето започне да надебелява, намалете му храната. Ако започне да слабее, увеличете я. Всяко животно е различно, формула, която работи за всички кучета по света няма.

*Все пак редно е да кажа, че има препоръчителна дажба, но тъй като всяко куче е различно, по преценка на лекаря и стопанина количеството храна може да се коригира. Но да - следвайте препоръчителната дажба, колкото и да ви гледат с... ОНЗИ поглед!

Е, ако смятате, че сте много издържливи и смели личности, каня ви някой път да нахраните вие Дъдли. Дайте му половината порция. После ще видите какво ще ви се случи, докато не му дадете и другата половина. Не, аз няма да помагам. Само ще стоя и ще съчувствам. Искрено.

(в материала има продуктово позициониране)