Даже и навън времето да е студено, важното е чайникът да е горещ. Това казвали старите майстори на чая във Великобритания - страната, която превърна пиенето на дъхавата напитка в истински ритуал на удоволствието.
И макар да пием чай от стотици години, днес чаените експерти все още имат на какво да ни научат, що се отнася до приготвянето на перфектната чаша чай.
Доминик (вляво) и кoлегата му Уилям са хората, които следят за качеството на всяка чаша Ahmad Tea, която се консумира в света.
"Вряла вода, чаша и пакетче чай - какво толкова сложно може има в това? Магията е в ритуала и в тънкостите", смята професионалните от екипа на Ahmad tea, главният чаен експерт на марката Уилям Манинг и колегата му Доминик Мариот.
Британският бранд, в сътрудничество с когото създадохме нашата специална "Чаена академия", отделя специално внимание на чаените бленди и превръща производството на чай в култ към качеството и вкуса. Топ експертите на бранда пък споделят някои тънкости, които можете да научите само от истински професионалисти. Смятате, че знаете как да си приготвите чай и няма какво ново да научите? Грешите! Вижте съветите на Доминик и Уилям:
*Когато приготвяте запарка, има един таен ритуал, който трябва да изпълните. Налейте малко от врялата вода в чайника, разклатете добре, така че керамичните стени на съда да поемат температурата и след това изсипете. Така реално загрявате съда. Чак след като сте го "стоплили", налейте горещата вода, с която ще приготвяте чая. Ако налеете врялата вода директно в студения чайник, той ще поеме от топлината и така чаят няма да се запари достатъчно добре.
*Никога не използвайте вече завряла вода. Веднъж кипната, кислородът в нея се редуцира силно. А за да направите хубав чай, имате нужда от прясна, богата на кислород вода. Чаеният експерт на Ahmad tea съветва и никога да не оставяте водата да ври прекалено дълго време. "Видите ли че е добре завряла, трябва да изключите каната за гореща вода. Не бива да "преварявате" водата в никакъв случай", казва ...... Много е важно и каква вода използвате за запарката. Не всяка чешмяна вода е подходяща за една добра чаша чай, затова е най-добре да използвате изворна вода, която има възможно най-слаба минерализация, съветват още експертите.
*Когато правите чай, първо сложете пакетчето в празната чаша, а след това налейте горещата вода. Тя трябва да е максимално гореща, но не вряла. Грешка е да налеете водата, а след това да потопите пакетчето, казват още специалистите.
*Обърнете внимание на цвета на запарката - тя ще ви даде много ясна индикация дали вашият чай е готов или не. Ако цветът все още не е достатъчно наситен - оставете пакетчето още малко. И все пак - спазвайте правилото - поне 4 минути за черния и билковия чай и около 2 минути за зеления. И не на последно място - не прекалявайте. Ако сте "забравили" пакетчето за по-дълго време в чашата - чаят ви ще промени характеристиките си и ще стане по-горчив. Затова, най-добре просто си направете нов и този път внимавайте с времето :)
*И накрая не забравяйте - перфектната чаша чай е тази, която ви доставя най-голямо удоволствие. Така че - консумирайте този чай, който ви носи радост. Това е голямата тайна на експертите на Ahmad tea. А когато една бленда е доведена почти до съвършенство, какво друго ни остава освен да й се насладим?