Автор
Ева Лъчезарова

А дали наистина мъжете понасят грипа по-трудно?

Наскоро се почувствах зле и се наложи да посетя личната си лекарка. Докато описвах оплакванията си, на шега се заговорихме, че макар да сме определяни като „слабия пол“, често понасяме неразположенията доста по-мъжки от силните ни половинки, които трудно се справят дори с обикновено главоболие, какво остава за по-тежки състояния като настинка и грип.


След като си тръгнах, реших да потърся повече информация по въпроса, за да разбера преиграват ли наистина мъжете, когато са болни или съществува реална предпоставка за поведението им. С изненада открих, че в речника на университета в Оксфорд дори съществува терминът „мъжки грип“, който е описан като „настинка или подобно незначително заболяване на мъж, който преувеличава сериозността на симптомите.“


Според учени от канадския университет в Нюфаундленд обаче симптомите на грип действително са по-тежки при мъжете отколкото при жените, като освен това смъртността от сезонното заболяване при тях също е по-висока. Изследването се базира на анализите на данни от предишни научни разработки по тази тема, а най-сериозното заключение, до което се достига е, че разликата в имунната система на двата пола се дефинира от хормонални различия. Естрогенът, преобладаващ при жените, помага срещу вируса, а тестостеронът, типичен за мъжете, обратно - може да понижи имунната реакция на организма и да го направи по-уязвим за вирусни инвазии.
„Много малко хора знаят, че тестостеронът е имуносупресив“ – казва д-р Кайл Сю, ръководител на проекта. В допълнение канадският учен пояснява, че податливостта ни на настинки и начинът, по който ще се преборим с тях зависи много и от възрастта ни. Според него имунната система на младите жени наистина реагира по-добре на заболявания, но същото не се наблюдава при дами в менопауза.


Макар че повечето учени са на мнение, че са необходими допълнителни изследвания по темата, със сигурност може да се каже, че мъжете боледуват по-тежко от грип, а не се преструват, както често си мислим.


Без значение дали става въпрос за силната ви половинка или за вас ,е препоръчително да се вземате мерки още при първите симптоми на грип, затова изберете изпитано лекарствено средство, което да облекчи проявите му.
"Флудрекс Хот Дринк" съдържа оптимална доза парацетамол и облекчава бързо главоболието и болките в мускулите и спомага за понижаване на високата температура. В комбинация с включените в състава му фенилефриновия хидрохлорид и витамин С, който подобрява общото състояние на организма, се превръща в отлично решение за всички нежелани симптоми на грип. Чудесно свойство на Флудрекс е, че приемът му не води до сънливост, а в допълнение към това не съдържа и захар.

(в материала има продуктово позициониране)