Автор
Woman.bg

1 час в гореща вана се равнява на тежка фитнес тренировка

Релаксирането в гореща вана понижава нивата на кръвната захар. Един час във ваната се равнява на тежка физическа тренировка, показва ново проучване.

Освен това престоят известно време във ваната понижава кръвното налягане, сочи още изследването.

Изследователи от университета в Лоуброу във Великобритания направили експеримент с десет мъже с наднормено тегло. Всички те се потопили в гореща вана с температура на водата 38 ° С. Били им направени кръвни проби два часа след потапянето, за да се изследват нивата на глюкозата и инсулина при мъжете.

Сърдечната честота, кръвното налягане и температурата на тялото били отчитани на всеки 15 минути, докато те били във ваната с топла вода.

Мъжете били помолени в продължение на две седмици у дома да се потапят в гореща вана още 10 пъти, преди да преминат допълнителни кръвни тестове. Резултатите показали, че една гореща вана на ден се равнява на една тренировка в залата.

Само едно горещо потапяне на ден предизвиква отделянето на азотен оксид, което отпуска кръвоносните съдове и следователно намалява кръвното налягане.

След тези "процедури" с горещата вана резултатите показали, че нивата на кръвната им захар и инсулина са били по-ниски. Изследователите, ръководени от докторанта Свен Хоекстра, смятат, че банята "може да подобри метаболизма на глюкозата при мъже с наднормено тегло".

Един на всеки четири възрастни в целия свят страда от високо кръвно налягане.