Автор
Ива Петрова

10 'безобидни' навика от ежедневието, които образуват целулит

Някои безобидни на пръв поглед привички всъщност са най-добрият приятел на “портокаловата кожа”. Затова ако искате да имате красива кожа и хубава фигура, трябва да се отървете от тези навици.

Просто казано, целулитът е състояние на кожата на ханша, бедрата, корема, понякога дори ръцете и раменете, при което тя става неравна, изпъстрена с изпъкнали и хлътнали места.

От гледна точка на медицината целулитът е структурно изменение на подкожните тлъстини, което води до нарушение на микроциркулацията и лимфатичен оток. Колкото е по-силно нарушението, толкова по-явно е изразен целулитът.

За да бъдат тези нарушения по-слаби и да засягат по-малки зони, трябва не само да спортувате, да ходите редовно на козметик и да подбирате правилно кремовете си, но и да се откажете от някои свои навици. И така, не бива да…

1. Да седите, преметнали крак връз крак

Тази разпространена сред жените поза може да ви докара не само целулит, но и разширени вени, защото в това положение кръвообращението в краката се нарушава сериозно. Поради същата причина е вредно да стоите дълго в една поза. Ако работата ви е свързана със седене, изградете си полезния навик периодично да сменяте позата и да ставате за кратки упражнения.

2. Да се печете на слънце

Ултравиолетовите лъчи влияят зле на влакната колаген, които отговарят за еластичността и младостта на кожата. Тоест, избирайки за свой приоритет хубавия тен, вие автоматично превите кожата си по-уязвима за целулита.

3. Да пушите

Никотинът разрушава витамин С, който помага за поддържането на кожата в добро състояние. На този фон вредните вещества, съдържащи се в цигарения дим, въздействат по-силно на кожата и лигавиците. При това никотинът нарушава правилното кръвообращение и обмена на веществата на клетъчно ниво, потискайки при това процесите на разграждане на мазнините.

4. Да носите тесни дънки

Твърде тесните дънки притискат кръвоносните съдове, нарушавайки кръвоснабдяването на кожата.

5. Да носите тънък чорапогащник в студено време

Ако зимата ходите с тънък чорапогащник, това е сигурен начин да съсипете кожата си. Студът нарушава микроциркулацията на кръв и лимфа в кожата на бедрата, което води до неправилно функциониране на тъканите и поява на целулит.

6. Да ползвате асансьор

Бързото ходене и тичането по стълбите са врагове на целулита. Така че ако до ден днешен само се заричате да се запишете на фитнес, откажете се от асансьора. Мускулите на краката и седалището ви ще ви се отблагодарят за това.

7. Да закусвате само с кафе

Закуската трябва да е пълноценна. Това се отразява на общия обмен на веществата в организма. Кафето забавя кръвообращението и намалява обема на кръв, постъпваща в мастните тъкани. При това забавя и циркулацията на течности, задържайки вода в организма. Разбира се една малка чаша кафе сутрин няма да ви навреди много, но ще е по-добре кафето да е част от вашата закуска, а не да я замести напълно.

8. Да ядете много сладко

Основният източник на подкожни тлъстини не е мазната храна, а захарта. Когато количеството захар в кръвта нараства, организмът реагира с повишаване на съдържанието на глюкоза. Половината глюкоза се натрупва на проблемните места. Ако ядете много сладко, вие задръствате клетките с мазнини и получавате нови бучки целулит.

9. Да спазвате често диети

Едно е да поддържате постоянно определено тегло, регулирайки храненето си, и съвсем друго да спазвате диета, после да натрупвате обратно килограмите, а накрая пак да гладувате. Първо, при недостиг на хранителни вещества организмът пак ще иска да удовлетвори потребността си от енергия и ще го прави в прекъсванията на диетата преимуществено с помощта на захарта, която е пряк път към целулита. Второ - постоянните резки промени в теглото са стрес за организма, кой също така може да предизвика натрупване на мазнини. Същият стрес ще изпита тялото ви, ако много тренирате, а после изведнъж спрете всякакви физически натоварвания. Тези неща трябва да стават постепенно.

10. Да хапвате фастфуд

Синтетични добавки, химия, консерванти, оцветители - всички съставки на фастфуда се отразяват пагубно на общото ви състояние и нарушават работата на всички органи и системи. Освен това в тези храни има твърде много сол, която задържа вода в тъканите и затруднява циркулацията на лимфата. В резултат на това водата остава в мастните тъкани и увеличава размера им.