Автор
Woman.bg

10-те най-ефикасни съвета за отслабване - част 1

Спазването на диети обикновено не е достатъчно ефективно - в определен момент не можете повече да се лишавате от любимите си храни или пък ви е скучно да хрупате само коренчета (например).

А и щом промените режима, резултатът доста често изчезва много по-бързо, отколкото ви е отнело постигането му.

Точно за това е по-добре да "осиновите" някои здравословни навици, вместо да се измъчвате всеки път с драстични режими без достатъчно дълъг ефект.

Приспособете към своя начин на живот най-малко три от следващите хранителни порядки и ще усетите далеч по-добрите резултати с времето. Ето първите 5:

Закусвайте, но с мярка

Дълго време хит беше похапването между основните хранения. Но сега диетолози смятат, че е по-добре да се нахраните добре със здравословна храна, отколкото да подтискате глада и да рискувате да се наядете по-късно с големи порции, и то нездравословни.

Най-доброто, което можете да изберете сутрин, е засищаща храна, пълна с протеин и фибри. Тази комбинация се постига със сандвич от пълнозърнест хлаб и риба тон например, или от млечен шейк с плодове.

Изключете телевизора

Вечеряйте, докато гледате телевизия, и вероятността да приемете с 40% повече калории от обикновено се увеличава с няколко пъти, сочи ново проучване.

Писането на съобщения, карането на кола или каквато и да е друга разсейваща дейност по време на хранене може да ви накара да консумирате твърде голямо количество, без изобщо да осъзнавате.

Вместо това, по-добре сервирайте всяко ястие в чиния и седнете спокойно да си го хапнете, та дори и без компания.

Качвайте се ежедневно на кантара

Преди време диетолози и психолози се обединиха около мнението, че ежедневното измерване на теглото е грешно. Сега обаче тази теза е все по-оспорвана.

Ако постоянното ви телесно тегло се увеличава в няколко последователни дни, червената лампичка трябва да светва и ще се наложи да понамалите храната или да позасилите тренировките.

Не бива да забравяте, че в периода преди мнесечния ви цикъл тялото задържа вода, което може да добави дори до 3 килограма към обичайното ви тегло, така че не се притеснявайте. Но през останалото време контролирайте внимателно.

Тренирайте с тежести

Няма да се уморим да повтаряме - редовните тренировки, поне по три пъти в седмицата, са от изключително значение, при това не само за поддържането на нормално тегло, но и за здравето ви изобщо.

Не забравяйте обаче, че вълшебната комбинация е тренировка с тежести и кардио натоварване. Едното без другото едва ли ще ви зарадва с някакъв положителен ефект.

Клякайте, правете лицеви опори и не избягвайте уредите във фитнеса, за да помогнете на мускулите си да се стегнат и оформят. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаря тялото ви.

Обади се на приятел

Следващият път, когато започнете да си мислите постоянно за определена храна, обадете се на приятел и насочете мислите си в друга посока.

Проучвания показват, че този ненаситен апетит преминава за около 5 минути, така че докато затворите, желанието да се натъпчете с голямо количество нездравословна храна ще е преминало.