15 мита за здравословното хранене и как диетолозите ги разбиха

Независимо от изобилието на достъпна информация по тази болезнена за много млади дами, но и не само за тях, тема, съществуват много неизкореними клишета. А следването им води до неубедителни и кратковременни успехи, и душевни терзания, произтичащи от чувството за провал. Ето 15 от най-популярните заблуди, според диетолозите.

Отслабването чрез правилно хранене е дълго и трудно. Представите за това що е то правилно хранене могат да са доста различни. Нещо повече – диетолозите не случайно не използват това понятие. Съществува терминът „балансирано хранене”. Затова често се случва подложилият се на диета да се пита: „Нали се храня правилно? Защо продължавам да качвам килограми?”.Здравословното хранене не е задължително да е по-скъпо от обичайното. Най-трудно е да променим навиците си.

Сутрин може да ядеш каквото ти душа иска. През деня то ще бъде преработено и изгорено. С този мит се оправдават любителите на сладичкото. Но въглехидратната закуска стартира така наречения въглехидратно-инсулинов връх, който пък предизвиква постоянно желание за прием на още и още въглехидратни храни.Как е правилно? След събуждането е необходимо да изпиете 1-2 чаши вода. А закуската трябва да съдържа белтъчини, микроелементи, които стартират нормалната обмяна на веществата.



Дебелите имат бавен метаболизъм. Поради това те не могат да се отърват от излишните килограми. Това не е така, твърдят диетолозите. При пълните хора тялото често губи повече енергия дори в състояние на покой. Намалим ли калориите – ще отслабваме.

Да се избягват ли въглехидратите и мазнините? Просто трябва да се приемат много по-малко продукти, които ги съдържат. Действително простите въглехидрати водят до натрупване на килограми. А мазнините са два пъти по-калорични от въглехидратите и протеините. Но човек не може да живее нито без едните, нито без другите храни. Ключът е в количеството. А кои въглехидрати и мазнини са пълноценни вече знаят почти всички – плодовете, растителните масла, морските продукти. За ползата от Омега 3 мастни киселини вече всеки е чувал.

След 6 часа вечерта не бива да се яде. Това е най-разпространения мит. А всъщност е важно не в колко часа вечеряме, а в колко часа си лягаме. Добре е последното хранене преди заспиване да е 3-4 по-рано.

Всички вегетарианци са слаби. Така че – да заложим на зеленчуците. Вярно е донякъде, но също така е истина, че има и дебели вегетарианци. Защо? Защото от менюто им не отпадат пържените картофки, всевъзможните тестени храни и сладкиши

За да отслабваме, порциите трябва да са малки. Да, това е един от важните фактори за успешно отслабване. Но също толкова важно е колко често се храним и с какво. Постоянното „закусване” води незабелязано до преяждане. Затова е важно не само на намалите грамажа, но и калориите. Междинните закуски са вредни. Диетолозите не мислят така, тъй като те пречат да се стигне до чувството на силен глад и поддържат по-активен метаболизма. Поради това препоръчителни са три основни приема на храна дневно през 2,5-3 часа. При по-голям промеждутък пада нивото на кръвната захар, появява се остро чувство на глад. Резултатът – да се нагълтате с повече храна, след което да се мразите. Така че междинните закуски помагат да не се допуска прекомерен апетит. Преди обед междинната закуска може да е някакъв плод, след обяд – протеин.



Разтоварващите дни помагат много за отслабването. Не всички диетолози споделят този мит. Според тях разтоварващите дни са много полезни, когато предния ден или вечер сме погълнали много излишни калории. Иначе разтоварваща монодиета – примерно цял ден само на ябълки, не дава голям ефект.

Остави ли цигарите човек почва да качва килограми. В това има доза истина. Никотинът влияе на обмяната на веществата. Но не и чак толкова много, че да качите 10-15 килограма. Цялата работа е, че след отказване на цигарите, мнозина започват да налитат повече от обичайното на храната. Които са на такъв етап от живота си – да си направят съответните изводи.

Заместителите са по-добри от захарта. Имайте пред вид, че заместителите на захарта също са калорични. Като ги използваме ние си запазваме навика да приемаме сладки храни, което пречи за създаването на нов, полезен и траен начин на хранене.

Идеалното тегло – това е ръстът минус 110. Не съвсем – по-скоро минус 105. Но тази формула е прекалено универсална и не се отнася за всички. За да разберете кое е вашето идеално тегло трябва да се отчитат и други фактори – ръст, възраст, тип на телосложението, мускулната маса, скелетна тъкан и други. Но може да се ориентирате по това минус 105, да се стремите към него, но да изглеждате много добре и без да го постигнете докрай.

Всички полезни храни са безвкусни. Мазнините и въглехидратите няма спор – вкусни са. Сладичко, соленко, пърженко… Но има изключително много подправки, които подобряват вкуса на полезните храни като куркума, черен пипер, розмарин, чесън, индийско орехче и т.н. Тук е въпрос на вкус и фантазия.

Няма значение как се храня, важно е физическото натоварване.
Честните фитнес инструктори обаче ще ви кажат: спортът допринася само с 20 % от успешното отслабване. Останалите 80 % зависят от храненето.

Водата изхвърля излишните килограми. Пиенето на вода е задължително – тя пряко влияе на нашето здраве и самочувствие. Но твърдението, че излишните килограми изчезват благодарение на течностите, предизвиква само смях у диетолозите. Хората често бъркат жаждата с глада. И като се напият с вода, вместо да сдъвчат баничка, апетитът изчезва и им се струва, че с теглото им се случва чудо. Не се самозалъгвайте, че без да промените начина си на хранене, само с пиене на повече вода, ще отслабнете, предупреждават диетолозите.