Автор
Ева Григорова

3 лесни стъпки, с които да хакнеш мозъка си, за да заобича зеленчуци!

Интернет пространството е изпълнено със стотици диети и съвети за отслабване и въпреки това разнообразие от информация, повечето от тях се свеждат до едно и също - яжте повече зеленчуци, за да бъдете здрави и слаби.

Всички знаем обаче, че на практика това се постига доста трудно, особено имайки предвид, че бързата храна става все по-евтина и достъпна, а мозъкът ни предпочита банички и торти, вместо броколи и салати.

Затова решихме да погледнем назад във времето, за да разберем по-добре на какво се дължи това предпочитание и как можем да “хакнем” мозъка си, за да започне да харесва по-здравословна храна.



Ето и три стъпки, които ще ви помогнат в това начинание:

1. Разберете как функционира мозъкът ви и кога усеща, че получава награда

Това колко добре ни кара да се чувстваме дадено поведение определя колко вероятно е да го повторим в бъдеще. От гледна точка на оцеляването кое според вас е по-добре да хапнете: броколи или парче торта? Мозъкът ви смята, че би предпочел тортата, защото той иска калории, а в нея има доста захар и мазнини. Това поведение всъщност се основава на един доста древен механизъм за оцеляване, който включва три компонента: задействане, поведение и награда или резултат.

Тук можем да допълним и обстоятелствата, които обикновено сме изпитвали като деца, докато сме ядяли торта. Най-често хапваме това лакомство на рождените си дни, когато сме заобиколени от любимите си хора, много приятели и разбира се - подаръци. Това още нещо, към което мозъкът ни се стреми - любов и одобрение.



2. Обръщайте повече внимание на това, с което се храните и как то ви кара да се чувствате

Много от нас използват храната, за да подтиснат различни емоции или да събудят други. Често емоционалното хранене включва висококалорични храни - като сладко, чипс, пържени картофи, банички, торти и бисквити.

Именно поради тази причина специалистите препоръчват осъзнатото хранене. То ще ви даде възможност да усетите начина, по който наистина ви карат да се чувствате дадени групи храни. Най-лесният начин е да започнете да си водите дневник, в който да записвате какво ядете и пиете в период от поне една седмица. След всяко хранене запишете и начина, по който се чувствате. Например - след като хапнете парче торта - чувствате ли се спокойни и заситени или по-скоро усещате спад на енергията и изнервеност, малко след силната еуфория от захарта?



3. Изградете си нови навици

След като научихте защо мозъкът ви предпочита калоричните храни и анализирахте как те ви карат да се чувстват - вече е време да съградите нови навици. За да постигнете това е важно, докато се храните, да мислите за две неща - колко количество храна ви е достатъчно, за да се заситите и как ще ви накара да се почувствате тя след това.

Този нов начин на мислене ще даде възможност на мозъка ви да пренапише информацията, която е заучил. Така след известно време ще започне да ви дава нови сигнали - вместо “яде ми се торта или баничка”, защото имам нужда от енергия тук и сега - “хапва ми се свежа салата”, защото имам нужда от стабилна енергия, свежест и лекота.

Процесът отнема време, но с малко постоянство, можете да постигнете чудеса - уверяваме ви!