Автор
Woman.bg

30 неща, които не трябва да правим във фитнеса

Когато влезете във фитнес залата, трябва спазвате и неписания фитнес етикет, ако не искате да попаднете в графата на дразнещите фитнес персони. В залата винаги може да видите някой, забил поглед в телефона си, докато бяга на пътечката. Или пък да си прави селфи от съблекалнята. Ето най-досадните навици на спортуващите:

1. Не оставяй уредите изпотени
Последното нещо, което някой иска да направи, е да вдигне гира, която е покрита с чужда пот. Почистете и подредете след себе си!

2. Забравете за телефона, докато тренирате
Докато сте заети с изготвянето на планове за вечерта и чатите с телефон в ръка, някой друг стои и чака за фитнес уреда, който сте заели. Вашият разговор може да изчака, докато свършите с тежестите. Освен това според проучване текстовите съобщения по време на упражнение са повлияли на баланса и стабилността с 45% в сравнение с това, ако не сте използвали телефон.

3. Не проверявате смарт часовника си
Когато в залата е тъмно, се постарайте да не гледате към смарт часовника си. Светлината от него ще бъде дразнеща и разсейваща за околните.

4. Подреждайте тежестите правилно
Висша форма на краен мързел е да оставите 15-килограмовата гира в слота за 20-килограмовата. Така че подреждайте правилно тежестите, когато свършите тренировката си.

5. Никога не слушайте музика без слушалки
Хубаво е да слушате силно любимата си музика, докато тренирате, но не всеки е длъжен да се съобразява с вашите музикални предпочитания. Затова си сложете слушалки.

6. Забравете за грима
Оставете кожата ви да диша! Залата е място за тренировка, а не модно шоу. Когато тренирате усилено, последното нещо, което искате да видите в огледалото е разтеклият се макиаж.

7. Не досаждайте на останалите
На ваше разположение е целят фитнес. Няма нужда да се надвесвате над някого, който все още не е довършил упражнението си. Намерете друг свободен уред. Наистина не е толкова трудно.

8. Не оставяйте вещите си на пейката
Много досадно е да видиш как някой си е зарязал личните вещи на пейката и е отишъл да тренира на пътеката, само за да заяви, че пейката е заета. Е, това не е вашата собствена пейка.

9. Не заговаряте някой, който тренира със слушалки
Да заговорите някой, който носи слушалки във фитнеса, е напълно безсмислено. Оставете човека намира, за да тренира.

10. Не зяпайте
Намирате се във фитнес залата, а не в киносалона. Ако сте прекалено фокусирани върху това, което другите правят и ги зяпате, ще изгубите ценно време от тренировката си.

11. Без пъшкане
Колкото и да ви е трудно, опитайте се да не пъшкате докато вдигате тежести. Все пак другите не са длъжни да се съобразяват със звуците, които издавате.

12. Без селфита
Залата е място за тренировки, а не за фотосесии. Смешно е да вместо да тренираш, да позираш.

13. Не изпускайте тежестите си шумно
Не е нужно да изпускате тежестите си шумно, така че всеки да разбере, че сте вдигнали сто кила.

14. Без позиране пред огледалото

Срещат се и такива фитнес птици. Размахват ръце пред огледалото или се кълчат във всевъзможни пози.

15. Не давайте непоискан съвет
Без значение колко добри сте във фитнес залата, въобще не е готино да нахлувате в тренировъчното пространство на някого, особено когато не ви искат вашето мнение. Ако видите, че някой прави нещо напълно погрешно, по-добре е да споделите с треньора в залата, който ще даде дискретен съвет на спортуващия.

16. Не си събувайте маратонките
Тренирането боси може и да е тенденция, но това не означава, че трябва да го правите в залата. Дори и по чорапи не е хигиенично. Помислите за миризмата, която ще се разнесе, щом краката ви се изпотят.

17. Избягвайте да тропате върху бягащата пътека
Не е редно да тропате с крака докато бягате на пътеката . Правилната техника на движение включва меко бягане, а не все едно на пътеката тренира Голямата стъпка.

18. Не се сравнявайте с другите
Вашият напредък във фитнес залата си е само ваш. Да се сравнявате с човека до вас е безсмислено. Просто се съсредоточете върху вашите цели.

19. Не завземайте всички тежести
Взимате всичките тежести, само за да ги използвате по-късно? Това определено не е готино за всички останали в залата. Спазвайте простата формула: Вземете това, което ви трябва, използвайте го и след това го върнете на правилното му място.

20. Не разговаряйте по телефона
Разговорите по телефона в залата са толкова досадни, колкото и слефитата. Никой не е длъжен да слуша личните ви разговори. Ако все пак е неотложно да се обадите, направете го извън залата.

21. Не се обливайте с парфюм
Разбира се, не е приятно да намирисвате докато тренирате, но все пак е съвсем нормално да се изпотите. Но когато се опитате да неутрализирате миризмата с парфюм, тя ще стане още по-непоносима за околните.

22. Не тренирайте в лошо настроение
Залата не е мястото, където да излеете негативните си емоции. Така че не ходете на фитнес, когато не се чувствате добре емоционално.

23. Не говорете по време на групова тренировка
По време на групова тренировка може да се изкушите да побъбрите с някой. Колкото и забавно да ви се струва, не го правете. Не е уважително към треньора и към останалите спортуващи в групата.

24. Не нахлувайте в личното пространство на останалите
Има десетина празни пътеки за бягане, но по някаква причина усещате необходимостта да се качите точно на тази, която е заета. Доста грубо от ваша страна. Уважавайте личното пространство на останалите.

25. Не се размотавайте голи в съблекалните
Ако прекалено дълго се размотавате голи в съблекалните, определено ще създадете чувство на дискомфорт за останалите.

26. Не пръцкайте
Е, може да ви се случи. Но определено гледайте да не ви става навик.

27. Не окупирайте уредите прекалено дълго
Когато посещавате залата в час пик, се съобразявайте и с останалите в залата. Не окупирайте уредите с часове.

28. Фитнес залата не е кафене
Не е редно да седнете на уредите и да се наслаждавате на кафенце или портокалов сок. Има и хора, които не се притесняват да похапнат. Не го правете.

29. Съобразявайте се с инструктора
Ако не искате да следвате инструкциите на треньора, когато спортувате в група, просто не посещавайте заниманието.

30. Без свалки и секс игри
Тренировките могат и да са забавен начин за свалки и секс игрички, но не е редно да се правят в залата. Креватната гимнастика е подходяща за спалнята.

Четете още: Алкалната диета - афродизиак за имунната система