Автор
Ева Григорова

4 лайфхака, които ще ви помогнат да ускорите отслабването си

Искате да отслабнете, но срещате трудности? Има няколко диетични промени, които ще ускорят процеса.

Важно е да запомните, че за да постигнете дългосрочен успех, целта трябва да е реалистична. Затова е най-добре да се стремите към загуба от 500 грама до един килограм на седмица. За да постигнете това, трябва да изгорите 500-1000 калории повече, отколкото консумирате. Нискокалорична диета и редовна физическа активност ще свършат работа. Но има и няколко лайфхака, които могат да помогнат за ускоряване отслабването.

1. Добавете листни зеленчуци към дневното си меню



Тъмнозелените зеленчуци са отличен източник на фибри, които не само засищат, но и осигуряват нормалното функциониране на червата. Приемът на богати на фибри храни може индиректно да доведе до по-нисък общ прием на калории и загуба на тегло. Това е така, защото фибрите отговарят за усещането за ситост и намаляването на апетита. Освен това листните зеленчуци са изключително нискокалорични. Например 100 грама спанак съдържат 23 калории, 100 грама зелен фасул - 19 калории, а в 100 грама бок чой има само 12 калории.

2. Хапвайте лека закуска, която съдържа протеини и въглехидрати



За да избегнете пристъпите на глад при изграждане на мускулна маса и изгаряне на мазнини, се препоръчва комбинирането на въглехидрати с протеини. Диетологът Ейми Гудсън споделя, че протеинът се усвоява по-бавно, така че се чувствате сити след хранене, което се отразява на общия брой калории, които консумирате. „Ако ядете само въглехидрати, те могат рязко да повишат нивата на кръвната ви захар, а след това те ще спаднат и ще имате енергиен срив“, добави Гудсън. Защо трябва да ядете повече протеини? Протеинът е градивният елемент за растежа на мускулите, а мускулите са по-метаболитно активни от мазнините, което позволява на тялото да изгаря повече калории, дори докато почива.

3. Пийте вода преди хранене



Пиенето на чаша топла вода преди всяко хранене е добър навик за ускоряване на изгарянето на мазнините. На първо място, водата е от съществено значение за оптималното функциониране на органите ни. Освен това поддържането на добра хидратация може да ви помогне да консумирате по-малко калории - много хора бъркат жаждата с глад. Пиенето на вода преди хранене ще напълни стомаха ви и ще ви помогне да успокоите глада си, без да приемате излишни калории.

4. Кажете “не“ на месото веднъж седмично



Чували ли сте за световната инициатива “Понеделник без месо“ или Meatless Monday? Неговите привърженици призовават хората да не ядат месо в понеделник, като по този начин подобряват здравето си и състоянието на планетата. Участието в тази инициатива би могло да допринесе и за загубата на тегло. Твърди се, че вегетарианската диета е също толкова ефективна за отслабване, колкото и популярната средиземноморска диета. Но да сте вегетарианец или веган не означава да приемате по-малко калории, така че е важно да се съсредоточите върху това, което ядете през този един ден, в който ще хапвате само постни ястия. Препоръчително е да се консумира висококачествен растителен протеин.