През последните години здравословното хранене се превърна в мания, от която бизнесът се възползва на пълни обороти. По улиците можете да видите все повече магазини с „био“ продукти, които би трябвало да са пресни, без излишни химии, без глутен и дори диетични. Отвсякъде ни убеждават, че ако започнем да ги консумираме, животът ни ще се промени коренно. Само че много от тези храни нито са толкова био, нито са толкова здравословни или пък диетични. Днес австралийският диетолог Паула Норис ще ни отвори очите за суперхраните, към които е препоръчително да не посягаме.

1.Кокосово масло



Кокосовото масло е любо на всички вегани и хора, вманиачени в здравословното хранене. Често то се използва не само за готвене, но и като разкрасително средство.

„Много хора твърдят, че кокосовото масло подпомага метаболизма, засилва имунната система и намалява апетита, но истината е, че това не е доказано. Освен това, то има най-висок процент на наситени мазнини от всички масла, почти 90%, което съвсем не е здравословно. Съветвам ви да го консумирате умерено“, споделя Паула Норис.

2.Ябълков оцет



Често се споменава, че ябълковият оцет може да направи чудеса с тялото ви, тъй като една лъжица сутрин задвижва ударно метаболизма ви. Но според Паула това е характерно за всеки оцет.

„Ябълковият оцет съдържа пектин, който действа благоприятно на стомаха като пребиотик, но това важи за всиччки плодове. Да не забравяме все пак, че той уврежда зъбите, така че не наблягайте на него“, съветва ни още тя.

3.Годжи бери



Този плод е богат на витамин А и витамин С, които са изключително важни за поддържането на имунната ни система. Съдържат антиоксиданти, но съвсем не са толкова необходими на организма ни. Според Паула Норис те имат също толкова важни съставки, колкото и далеч по-евтините горски плодове.

4.Бланширани ядки



Всеки модерен човек, истински запален по здравословното хранене, не яде печени и дори сурови ядки. Преди да ги консумира, той задължително ги накисва във вода за няколко часа, дори за цяла нощ, за да може организмът да ги преработи по-лесно. Ето какво казва Паула по въпроса:

„Почти няма доказателства в защита на твърдението, че бланшираните ядки са по-полезни от суровите. По начало всички ядки съдържат много полезни вещества за организма, без значение дали са бланширани, препоръчително е да се консумират сурови.“

Четете още: 20-минутна тренировка, с която да стегнете дупето след празниците