Погрешно е схващането, че стандартните коремни преси са единственият начин да стегнете коремните си мускули.

Замислете се само на ден по колко движения правите, в които включвате леко или по-силно напрягане на корема. Почти всяка дейност изисква употребата на мускулите в тази зона на тялото.

Това означава, че коремната преса сама по себе си е само едно от всичките упражнения за развитие на коремната мускулатура.



Предлагаме ви 4 сравнително лесни, но убийствено ефективни упражнения, които можете да правите всяка сутрин у дома.

Те ще активират работата коремните мускули, а и още някоя друга част от тялото. Страхотно, нали?


Краката на помощ

За да направите това упражнение, легнете по гръб, разпънете двете ръце настрани. Повдигнете краката нагоре, на 90 градуса спрямо пода, като ги държите изпънати. Издишайте и бавно наведете двата крака наляво, а когато достигнат пода, задръжте във въздуха за няколко секунди, вдишайте и се върнете в изходна позиция. Повторете в другата посока. Направете по десет повторения за всяка страна.



Леки повдигания

Легнете по гръб на пода, поставете под кръста възглавница или кърпа на руло, така че тазът да се повдигне с няколко сантиметра.

Изпънете ръцете зад вас, повдигнете левия крак нагоре, перпендикулярно спрямо пода. Задръжте в тази позиция за 30 секунди, като дишате дълбоко. Повторете упражнението 20 пъти, като на всяко повторение разменяте положението на краката.



Усукване

Седнете на пода със събрани и леко сгънати в коленете крака. Вземете в ръце тежък предмет (бутилка минерална вода или гиричка) и отпуснете съвсем малко тялото назад. След като сте заели позицията, започнете да местите топката наляво-надясно. Повторете цялото движение в 2-3 серии по 10- 20 пъти.



Женски опори


При това упражнение ще укрепите мускулите на корема, ще тонизирате мускулите на ръцете и горната част на тялото.

Започнете упражнението като застанете така, все едно ще правите лицеви опори, само че застанете с колене на пода, с поставена под ръцете кърпа. Изпънете гърба и бавно придвижете напред ръцете до положение, в което гърдите ви докоснат пода, а чрез мускулатурата на торса върнете ръцете в начална позиция. Направете 2- 3 серии с по 10- 20 повторения.

Още любопитна информация за пътя към плоското коремче, прочетете ТУК.