Автор
Ива Петрова

5 храни, от които мислите, че дебелеете, но всъщност ви помагат да отслабнете

Много хора смятат, че за отслабване се иска човек да мине за постоянно на диета от краставици, зелеви листа и пилешки гърди. Плодове? Ядки? А, не, те съдържат твърде много захари и мазнини!

Според диетолозите обаче прекалено еднообразната диета води до дефицит на редица хранителни вещества. Освен това малките „калорични бомбички“, ако не злоупотребявате с тях, даже ще ви помогнат да отслабнете, защото ще уталожат задълго глада ви.

Маслини



От тях се прави зехтин – значи трябва да са много мазни! Може би, но маслините съдържат полезни ненаситени мазнини, фибри и витамин А. Неслучайно зехтинът стои в основата на средиземноморската диета. Освен това маслините изобщо не са калорични, колкото зехтина – 100 гр. маслини съдържат около 115 ккал.. Следователно 50 гр. маслини няма хич да навредят на фигурата ви, но пък ще ви отърват от глада.

Фъстъци



Фъстъците всъщност не са ядки, а спадат към семейството на бобените култури. Избягвайте ги, само ако имате алергия към тях – в противен случай можете спокойно да си позволите 30-50 гр. фъстъци на ден. Това прави общо 180-250 ккал.. Фъстъците съдържат много белтъчини и полезни мазнини, а под вид на фъстъчено масло (без добавена захар) ни предоставят куп възможности за кулинарни експерименти. Впрочем, можете лесно да си направите фъстъчено масло сами – просто смелете фъстъци с блендер.

Яйца



Обикновено за отслабване се препоръчва да ядете само белтъка. Затова за фитнес-маниаците по магазините вече се предлагат яйчени белтъци в кутии като за прясно мляко. Отслабващите избягват жълтъците, защото в тях са съсредоточени почти всички калории, съдържащи се в кокошето яйце. Диетолозите обаче са на мнение, че две цели яйца на ден няма да навредят ни най-малко на фигурата ви. Освен това яйцата се смятат за суперхрана заради уникалния си състав, включващ редица витамини и микроелементи. И колко калории има в едно яйце? Ха, само 80 ккал.! Изобщо не го мислете.

Пълномаслени млечни продукти



Всеки втори „добър съветник“ ще ви каже да спрете млечните продукти, ако искате да отслабнете. Даже има различни митове за млякото – уж възрастен човек не можел да го усвои и то само му вреди. Пък ако случайно си купите млечни продукти – „гледайте да са обезмаслени“. В менюто ви обаче задължително трябва да има млечни продукти – те съдържат и калций, и качествени белтъчини. Изварата, прясното и киселото мляко не бива да са обезмаслени – без съответните мазнини калцият от тях няма да се усвои. Освен това пълномаслените продукти засищат много по-добре и затова от тях ще хапнете по-малко.

Сланина



Ако прочитайки това, сте се задавили с марулята си, разбираме ви напълно. Да, ние съветваме желаещите да отслабнат и да водят здравословен начин на живот да хапват сланина и бекон! Тези продукти съдържат куп полезни вещества, като например витамин F. Човешкият организъм не може да го произвежда самостоятелно, а от него до голяма степен зависи състоянието на кожата и косата, както и скоростта на стареенето. Едно тънко резенче сланина или бекон сутрин няма да ви навреди – хапвайте си със здраве.

Четете още: Учени: От мислене се отслабва! Пухкавите жени: Ние тъпи ли сме?