Автор
Woman.bg

5 необичайни начина за борба с наднорменото тегло

Напоследък темата за наднорменото тегло става все по-актуална по целия свят.

Често затлъстяването прераства в хронично заболяване и се лекува с повишено внимание – например в САЩ хората се стремят да отслабнат с помощта на упражнения, диети, препарати за отслабване и дори пластична хирургия. Но в някои страни има доста необичайни методи за борба с наднорменото тегло. И така – кои са петте най-странни начина за отслабване на света?

1. Япония – закон за максималната обиколка на талията

Четете още: Стига с това задържане на течности

В Япония има относително малко пълни хора – само 3.5 % от населението. Но това до голяма степен се дължи на правителствената програма. В мандат от 2008 г., наречен „Законът Метабо“ се посочва, че максималната обиколка на талията при възрастен човек не трябва да надвишава 90 см. при жените и 85 см. при мъжете на възраст между 40 и 74 години.

Гражданите, чиито талии са излезли извън законовите ограничения, се изпращат задължително на диетолог и взимат мерки да отслабнат. Местните органи на здравеопазването дори имат право да глобят нарушителите.

2. АОЕ, Дубай – държавата плаща на гражданите за отслабване

Четете още: Всички диети са еднакви

На 19 юни правителството на Дубай прие специална програма – гражданите получават финансова подкрепа от държавата, ако отслабват. Участниците в програмата, които свалят два или повече килограма до 16 август (края на поста Рамадан) ще получат възнаграждение във вид на няколко грама злато, еквивалентни на изгубеното телесно тегло. Тримата участници, които са отслабнали най-много, ще получат и златна монета на стойност 20 хил. дирхама (сумата се равнява на 5500 долара).

3. Нова Зеландия – в страната не се допускат емигранти с наднормено тегло



В Нова Зеландия всеки четвърти възрастен страда от затлъстяване. Затова правителството е започнало да отказва дългосрочни визи на хората, които имат наднормено тегло. Емиграционните служби изискват от хората, които желаят да живеят в страната, да си направят медицински преглед. В сайта на съответните органи е посочено, че хората с висок индекс на телесната маса (ИТМ над 35) не отговарят на нормите на политиката по здравеопазване, тъй като са свързани с дългосрочни рискове за здравето, предизвикани от затлъстяване.

По този начин Нова Зеландия се опитва да се бори с епидемията от затлъстяване – страната не може да си позволи нови евентуални разходи по здравеопазването, които могат да последват от заселването на емигранти с наднормено тегло.

4. Китай - акупунктура



Китайците са ползвали акупунктура за борба с наднорменото тегло от векове. Проучванията, проведени по поръчка на лечебните учреждения в Хонконг показват, че методиката наистина действа. Учените са стигнали до извода, че биологически активните точки по ушите и краката са пряко свързани със стомаха и задстомашната жлеза и въздействието върху тях спомага за отслабване.

5. САЩ – изсмукване на храната от стомаха



Тази процедура се нарича аспирационна терапия – в стомаха на човека се имплантира тръба, свързана с „кожен порт“ на корема. С помощта на помпа пациентите могат в домашни условия да изкарат от стомаха си до 30 % от поетата храна, преди тя да е била усвоена от организма. Терапията вече е достъпна и в Европа, докато в САЩ се провеждат клинични изпитания.